Kako izgleda život u najhladnijem gradu na svetu?

01.11.2021

13:39

0

Ovde se temperatura od –50 stepeni smatra uobičajenom

Kako izgleda život u najhladnijem gradu na svetu?
profimedia-0609219305 - Copyright Profimedia

Zvanično najhladnije naseljeno mesto na kugli zemaljskoj se nalazi u Ojmjakonu, u ruskoj republici Jakutiji.

Najniža temperatura izmerena je 1933. godine, a iznosila je -71,2 stepena celzijusa. To je broj koji ćete videti napisan na mnogobrojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako identična temperatura nikad ponovo nije izmerena, zime su ovde poprilično oštre.

Ovde se temperatura od –50 stepeni celzijusa smatra gotovo uobičajenom. Prosečne temperature u januaru su -60 stepeni.

Oko 210.000 stanovnika ovog ledenog grada ne haje mnogo za takvu temperaturu, iako su im i trepavice redovno zaleđene. Zabrinu se tek kad ona bude -52 stepena Celzijusova, jer se tada zatvaraju škole za decu do deset godina. Oni stariji od 11 godina mogu da ostanu kod kuće tek kad živa na termometru pokaže 56 stepeni ispod nule, piše Oditi Central.

Profimedia
 

Ovde vam nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači slojevito, a izlazi iz kuće samo kad se baš mora. O paljenju motora automobila ili poletanju aviona u najhladnijim danima nema ni govora.

Jakutsk je glavni grad ruske republike Jakutije i jedan je od najstarijih gradova u Sibiru. Smešten je na zapadnoj obali reke Lene, a zime u njemu su toliko oštre i hladne da se zaleđena reka tokom tog godišnjeg doba može koristiti kao put.

Čist vazduh i domaća hrana doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u proseku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu da spavaju na otvorenom na temperaturama i do -50 stepeni, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike