Palata svetlosti i vere u Bruneju, ima skoro 2 hiljade soba i zapisana je u Ginisovoj knjizi rekorda

11.10.2020

08:25 >> 08:30

0

Velelepno zdanje sve ostavlja bez daha

Palata svetlosti i vere u Bruneju, ima skoro 2 hiljade soba i zapisana je u Ginisovoj knjizi rekorda
Copyright Profimedia

Kaže se bogat kao sultan, a ovaj ima najveću palatu na svetu. Sultan od Bruneja je 1984. godine izgradio impozantno zdanje koje je uvršćeno u Ginisovu knjigu rekorda.

Trenutni sultan se zove Hasanal Bolkiah, čije puno ime ima 75 karaktera. Krunisan je 5. oktobra 1967. godine i od tada je na apsolutnoj vlasti. Drži sve državne konce u rukama, igra ulogu predsednika i predstavlja sve ministre. Svi obožavaju sultana ili barem moraju, a već ima svoj muzej u kom se čuvaju njegove stvari. Njegov portret se nalazi u svakom restoranu, u svim novinama i u svakom izdanju je njegova slika, a njegovo lice se pojavi bar jednom dnevno na nacionalnim televizijama. Sultan se šiša za 20 hiljada dolara.

Profimedia

U glavnom gradu Bruneja, Bandar Seri Begavanu, nalazi se palata Istana Nurul Iman, što u prevodu znači palata svetlosti i vere. Ona je namenjena brunejskom sultanu, a ovde se obavljaju državni poslovi.

Prostire se na 200 hiljada kvadratnih metara, ima 1788 soba (čisto sumnjamo da je sultan ušao baš u svaku), 257 kupatila, 5 bazena, garažu sa 110 parking mesta, štalu sa 200 ponija, banket salu koja može da primi 5 hiljada ljudi.

Profimedia

Takođe, u palati ima 564 lustera, 51 hiljada sijalica, 44 stepeništa i 18 liftova. S obzirom na sve ove brojke može se zaključiti da je palata pravi lavirint, te da naokolo ne treba lutati bez mape. A podaci koliko ljudi održava palatu i opslužuje sultana nisu nam poznati, a verujemo da je u pitanju prava vojska ljudi.

Profimedia

Sultan poseduje na stotine automobila, od kojih su oko 20 lamborginija, 160 poršea, 130 rolls royceva, 360 ferarija, 170 jaguara, 180 BMW-a, 360 bentlija i 530 mercedesa. Samo ne znamo kako odlučiti koji automobil da se vozi kad negde kreneš.

Možda vas zanima i: Na prodaju Bondova vila u Francuskoj

Profimedia

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike