Znate li zašto je Rim „večni“ a Pariz „grad svetlosti“?

09.01.2021

19:30 >> 00:59

0

Gradovi i njihovi nadimci

Znate li zašto je Rim „večni“ a Pariz „grad svetlosti“?
Copyright Pixabay

Često čujemo „grad svetlosti“ i odmah znamo o kom gradu je reč. A da li znate kako su nastali ti nadimci?

Recimo, Rim je poznat kao „večni grad“ a njegov nadimak potiče još iz antičkog Rima. Tadašnji njegovi stanovnici su verovali da svi gradovi propasti a da će opstati samo njihov gad i da će on večno trajati. To svoje verovanje su temeljili na uspešnih pohodima Rimskog carstva. I izgleda da su bili u pravu.

Pixabay

Pariz je tokom 16. i 17. veka bio poznat kao mračan grad u kome je bilo mnogo pljački i ubistava. Kako bi se donekle stalo na put kriminalu, Parlament je naložio građanima da u toku noći na prozorima drže upaljene sveće. I to je dalo rezultate ali samo donekle. Zato je francuski kralj Luj XIV naredio načelniku pariske policije Gabrijelu Nikolasu de la Reniju da pojača osvetljenje u celom gradu. Savesni načelnik policije je osvetlio sve prolaze i ulice, pa i one najmanje. I to je jedan razlog. Drugi razlog je taj što je Pariz bio centar prosvetiteljstva.

Pixabay

Prag danas ima preko 500 tornjeva a i dalje ga zovu „grad stotinu tornjeva“. Nadimak je dobio u 19 veku kada je jedan naučnik izbrojao sto tornjeva.

Pixabay

Švajcarski grad Ženeva nosi nadimak „Prestonica mira“ jer se u njemu nalaze sedišta Crvenog krsta i Društva naroda. Tokom svoje istorija u ovom gradu su održane brojne konferencije i sastanci a danas se tu nalaze agencije Ujedinjenih nacija i neprofitne organizacije.

Pixabay

Za Beograd se (do pojave virusa) govorilo da ima najbolji noćni provod a za Njujork važi da je to „grad koji nikad ne spava“.  Iako u ovom gradu u svako doba dana i noći radi veliki broj taksista, restorana, klubova i kafića (do pojave virusa je tako bilo), Njujork je nadimak stekao i pesmom Frenka Sinatre u kojoj on kaže da „želi da se probudi u gradu koji nikad ne spava“.

Ali Njujork je poznat i kao „Velika jabuka“. Naziv je prvi put upotrebljen u knjizi Edvarda Martina „Putnik“ 1909.godine. Prema još jednom podatku, 3.maja 1921.godine novinar Džon Ficdžerald je ovako Njujork nazvao u svojoj kolumni. Tada, dvadesetih godina prošlog veka, maršute konjičkih trka su nazive dobijale po voću a pobednik je dobijao veliku jabuku.

Ali lingvisti ističu još jedan razlog. Velike crvene jabuke su smatrane specijalitetom pa je izraz korišćen za stvari koje su retke.

Sedamdesetih godina Čarls Žilet je odlučio da ovaj nadimak iskoristi kao ime za turističku kampanju. Kampanja je pokazivala Njujork – Veliku jabuku kao najatraktivniju destinaciju za turiste, a fotografije grada su krasile velike, sočne crvene jabuke, piše Nacionalna geografija.

Pixabay

U SAD postoje i dva grada koji nose nazive „grad anđela“ i „grad greha“. Grad anđela je Los Anđeles, koji u svom imenu ima tu reč. Tako su je nazvali španski kolonizatori, a u očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život. Uz to, kažu da je nadimak zaslužio i zato što su mnogi smatrali da je taj grad bio „anđeoska prilika za život“.

Pixabay

Grad greha je Las Vegas, mesto kocke, alkohola i prostitucije i u kome možete, na primer, da se venčate sa potpunim neznancem a da vam kum bude imitator Elvisa Prislija.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike