„Katar ervejz“ obavio prvi let sa vakcinisanom posadom i putnicima

08.04.2021

15:30 >> 11:54

0

Avion je poleteo sa aerodroma u Dohi, gde se i vratio nakon tri sata leta

„Katar ervejz“ obavio prvi let sa vakcinisanom posadom i putnicima
Copyright Pixabay

Kompanija „Katar ervejz“ prva je u svetu obavilia let na kojem su i posada i svi putnici bili vakcinisani protiv koronavirusa. Avion je poleteo s Međunarodnog aerodroma „Hamad“ u Dohi i nakon tri sata se vratio na aerodrom.

Let je obavljen avionom „erbas A350-1000“, koji je iz flote aviona sa smanjenim nivoom zagađenja, i na njemu su bili primenjeni svi najviši standardi sigurnosti i higijene.

Podaci sa veb-stranice za praćenje leta aviona, „Flajt Radar 24“, pokazuju da je avion leteo preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i duž Omana, pre nego što se okrenuo i vratio na aerodrom u Dohi.

U njemu je radila potpuno vakcinisana posada na svim tačkama: od prijave do letačke posade u avionu. Ukrcani su samo vakcinisani putnici, saopštila je kompanija „Katar ervejz“.

Pixabay

Pandemija i nove mere su dovele do pada broja putovanja, a najviše su to osetile avio-kompanije. Zbog restrikcija putovanja avioni su prazni, brojni letovi su otkazani, a kompanije su zapale u finansijsku krizu.

I pored svih epidemioloških mera zaštite, u „Katar ervejzu“ su shvatili da je jedini izlaz u vakcinaciji. Zvaničnici kompanije ističu da oni svakodnevno vakcinišu hiljadu svojih zaposlenih i da ovaj poseban let predstavlja narednu fazu u oporavku međunarodnih putovanja.

Ova kompanija je prva na Bliskom istoku koja koristi IATA pasoše, odnosno aplikaciju za putnike koja sadrži rezultate testova na koronavirus koji obavljaju ovlašćene laboratorije.

U februaru je avio-kompanija „Etihad“, sa sedištem u Abu Dabiju, saopštila da je u potpunosti vakcinisala svu svoju posadu vakcinom kineskog „Sinofarma“.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike