Njujork dobio lebdeći park od 132 betonska tulipana

23.05.2021

14:00 >> 10:54

0

U parku je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća a finansirao ga je milijarder Beri Diler

Njujork dobio lebdeći park od 132 betonska tulipana
Copyright Profimedia

Lebdeći park veličine iznad reke Hadson otvoren je u Njujorku, kao simbol ponovo rođenog grada nakon teške godine koja je obeležila živote svih stanovnika ovog grada. Na površini oko jednog hektara stoje 132 betonska tulipana.

Litl Ajland, dostupan besplatno preko dva pešačka mosta, izgrađen je na gejtu 54, brodske kompanije Vajt Star, mestu gde su se aprila 1912. iskrcali preživeli u brodolomu Titanika.

Profimedia

Izgrađeni na različitim visinama, od 5 do 18 metara kako bi stvorili reljef, tulipani su teški po 68 tona. U parku je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća. Smešten je između 13. i 14. ulice i u njemu se nalazi amfiteatar s blizu 700 mesta. Deo je Hadson River Parka, na krajnjem jugu Menhetna.

Profimedia

Izgradnja veštačkog ostrva je koštala oko 260 miliona dolara i većinom je bio finansiran od fondacije Berija Dilera i njegove supruge modne kreatorke Diane von Furstenberg. Milijarder je izjavio da će prvih dvadeset godina sam finansirati troškove održavanja parka. Procenjuje se da bi tako njegovo ulaganje iznosilo 380 miliona evra, što je najveća privatna donacija za jedan javni park.

Izgradnju parka je pratio niz pravnih zavrzlama ali je 2017. godine Endrju Komo, guverner države Njujork, uspeo da postigne dogovor sa svim stranama.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike