Trotineti na crnoj listi: Od zabrana do kazni od 1.500 evra

15.07.2021

17:00 >> 17:47

0

Trotinet transportna revolucija mogla bi uskoro da se završi zbog gneva vozača i pešaka

Trotineti na crnoj listi: Od zabrana do kazni od 1.500 evra
Copyright Pixabay

U velikom broju gradova u svetu na ulicama se mogu videti električni trotineti koji se provlače između pešaka ili automobila. Ova vrsta transporta je “eksplodirala” tokom prošle godine, kada su svi izbegavali javni gradski prevoz. U više od 100 gradova je uvedena šema iznajmljivanja električnih trotineta koji mogu da razviju brzinu do 110 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo:

Međutim, po svemu sudeći, ova transportna revolucija bi uskoro mogla da se završi zbog bezbednosti i gneva onih koji im se sklanjaju sa puta, bilo da su u pitanju pešaci ili vozači.

U Parizu je sada moguće unajmiti oko 15.000 vozila, a brzina je ograničena na 20 kilometara na čas. Francuska vlada je 2019. godine uvela stroža pravila, nakon nekoliko smrtnih slučajeva. Vozači sada moraju biti stariji od 12 godina, na trotinetu je dozvoljeno da se vozi samo jedna osoba i mogu da se kreću samo po pločniku.

Pixabay

Sada se razmišlja o dodatnoj meri, a to je ograničenje brzine na 10 kilometara na čas, kako se ne bi ugrožavala bezbednost pešaka. Zakonom iz 2019. predviđene su i kazne do 1.500 evra za prekoračenje brzine.

Od pre nekoliko dana, električni trotineti su proterani sa Jelisejskih polja u Parizu. Zabrana će trajati do 31. jula i odnosi se na vreme od 22 časa uveče do šest ujutru. Razlog za zabranu je “porast neprimerenog ponašanja”, naročito posle tragične smrti 32-godišnje Italijanke koja je šetala duž Sene.

U Velikoj Britaniji postoji još jedno pravilo: na javnim putevima se mogu koristiti samo trotineti koji se iznajmljuju od gradskih javnih službi. Ukoliko imate privatni električni trotinet, možete ga koristit samo na privatnom posedu, a ne na javnim putevima, biciklističkim stazama ili trotoarima. To je zato što je ovim “javnim” trotinetima ograničena brzina.

Da biste vozili električni trotinet u Velikoj Britaniji morate da imate položen vozački ispit, jer se on tretira kao i svako drugo saobraćajno prevozno sredstvo.

Pixabay

Stanovnici Osla više neće moći da iznajme električni trotinet noću, od 23 sata do pet ujutro, zbog visokog procenta nezgoda povezanih s tim prevoznim sredstvom. Prema odluci Gradskog veća, ta mera stupa na snagu početkom septembra. Međutim, nekoliko preduzeća za iznajmljivanje tog prevoznog sredstva je odlučilo da od ovog vikenda počne sa sprovođenjem odluke.

Pročitajte i ovo:

Od svih velikih gradova Evrope, Oslo ima najveći broj električnih trotineta po glavi stanovnika, i taj broj je porastao za gotovo četvrtinu samo u tri protekla meseca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske uputilo je na javnu raspravu predlog izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se odnosi i na električne trotinete. Ukoliko predlog bude usvojen, bicikli i trotineti će morati da budu registrovani i neće smeti da imaju motor jači od 0,25 kW, kako ne bi mogli da razviju brzinu veću od 25 kilometara na čas. Takođe, mlađima od 14 godina će biti zabranjena vožnja, dok će kaciga biti obavezna za one starije od 16 godina. Noćna vožnja će biti moguća samo uz reflektujući prsluk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike