Evo kako da postupite ako izgubite pasoš i novac tokom letovanja: Sve češće se dešava

19.06.2024

19:12

0

Autor: K. B.

Sezona letovanja je započela, ali nažalost, gubitak ili krađa pasoša i novca nisu retka pojava

Evo kako da postupite ako izgubite pasoš i novac tokom letovanja: Sve češće se dešava
Copyright Profimedia

Tokom turističke sezone, rizik od krađa je znatno veći, stoga je važno ne ostavljati dokumenta, kofere, torbe i druge vredne stvari u vozilima. Bez dokumenata, posebno pasoša, nemoguće je nastaviti putovanje ili se vratiti u svoju zemlju.

Šta uraditi ako izgubite pasoš?

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata, odmah obavestite policiju zemlje u kojoj se nalazite i zatražite potvrdu o gubitku.

Važno je napomenuti da u nekim zemljama može biti problem dobiti potvrdu ako ne znate tačan broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte koje ste izgubili. Pre putovanja, preporučuje se da te podatke zabeležite na sigurnom mestu, kao i da ponesete fotokopije pasoša i drugih važnih dokumenata.

Nakon prijave policiji, posetite najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo svoje zemlje kako biste dobili putni list koji vam omogućava povratak kući. Ovaj dokument vam ne dozvoljava putovanje u druge zemlje, već samo povratak u svoju zemlju prebivališta, u ovom slučaju Republiku Srbiju.

Takođe, važno je imati na umu da u nekim zemljama može biti potrebna viza, što takođe možete rešiti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Profimedia
 

Šta ako vam ukradu novac i platne kartice?

Ako ste izgubili novac ili platnu karticu, pored prijave policiji, obavezno obavestite banku koja vam je izdala karticu.

Ukoliko ste ostali bez svih novčanih sredstava i nemate načina da se vratite kući, postoji mogućnost da vam prijatelji ili porodica uplate novac na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje vam potom može isplatiti novac na licu mesta.

Vaši rođaci ili porodica mogu kontaktirati Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu kako bi dobili precizne informacije o transferu novca.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike