Tirkizna magija nadohvat ruke: Upoznajte jadranske Maldive - ostrvo izuzetne lepote blizu Beograda

12.07.2023

20:14

0

Autor: K. B.

Dobro došli na čarobno ostrvo Lošinj, skriveni dragulj smešten u Jadranskom moru

Tirkizna magija nadohvat ruke: Upoznajte jadranske Maldive - ostrvo izuzetne lepote blizu Beograda
Copyright Freepik

Malo ostrvo Lošinj, smešteno u Hrvatskoj, udaljeno je 680 kilometara od Beograda, što je vazdušnom linijom svega jedan sat putovanja. Nedavno je "Er Srbija" uvela novu liniju od Beograda do Rijeke, sa dva leta nedeljno, što znači da je sada mnogo lakše posetiti ovo neodoljivo ostrvo koje očarava svojom lepotom, predivnom prirodom i tirkiznom bojom mora - upravo kao Maldivi.

 

 

Na ostrvu Lošinj, jednom od najvećih ostrva Kvarnerskog arhipelaga, nalazi se Mali Lošinj. Ovo ostrvo je smešteno u severnom delu i graniči se sa ostrvom Cres, kod starog grada Osora.

Ostrvo Lošinj je pretežno građeno od krečnjaka i ima razuđen prednji deo s prostranim i izduženim zalivom. Odmah ispred Malog Lošinja, ostrvo je podeljeno na dva dela prekopom Privlake, pri čemu je severni deo veći i prostraniji.

 

 

Stari deo Malog Lošinja impresivno se uzdiže u amfiteatarskom stilu na dnu prostranog i dobro zaštićenog zaliva. Uske i krivudave ulice okružene su čvrstim kamenim kućama.

Na vrhu brežuljka iznad grada nalazi se kamena kula iz 16. veka, koja pruža predivan pogled na grad i obližnja ostrva. Među bujnom, zimzelenom mediteranskom vegetacijom nalaze se vile, letnjikovci, hoteli i odmarališta. Borova šuma se spušta sve do peskovitih plaža. Šetališta grada, sa svojim dobro održavanim stazama, vode kroz borove šume i makiju.

 

 

Ostrvo Lošinj je poznato i kao "miomirisno ostrvo" zbog mirisa borovih šuma, što dodatno obogaćuje miris vazduha u kombinaciji sa mirisima mora. Na ovom ostrvu možete uživati u šetnjama, biciklizmu, pa čak i planinarenju, a posebno se ističe po svojim teniskim terenima. Lošinj ima oko osam hiljada stanovnika, ali nudi mnogo više smeštajnih kapaciteta i ima bogatu tradiciju turizma. Smešten je između Istre i Dalmacije i poznat je kao destinacija za zdravstveni turizam i nudi mnoge zanimljivosti.

Jedna od njih je Muzej Apoksiomena - najveće podvodno blago koje je pronađeno u Evropi. To je bronzani kip Apoksiomena koji je otkriven 1997. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike