Bangkok: Gde tradicija i modernost plešu u ritmu večnosti (FOTO/VIDEO)

03.03.2024

19:12

0

Autor: I. P.

Bangkok je grad koji morate doživeti da biste razumeli njegovu magiju i haos

Bangkok: Gde tradicija i modernost plešu u ritmu večnosti (FOTO/VIDEO)
Bangkok - Copyright Profimedia 24sedam/Ivan Pavlović

Bangkok, veličanstvena prestonica Tajlanda, svake godine privuče preko 11 miliona turista, željnih da dožive njegovu jedinstvenu mešavinu tradicije i modernosti.

Ovaj haotični, ali fascinantni grad, uspeva da na izuzetan način spaja vekovne budističke hramove i ogromne trgovačke centre, budističke sveštenike sa ladyboy-evima, nudeći posetiocima iskustvo koje se ne može naći nigde drugde na svetu.

Najveća atrakcija Bangkoka, bez sumnje, jeste Kraljevska palata (Grand Palace), koja datira iz 1782. godine i služila je kao kraljevska rezidencija sve do sredine 20. veka.

Ovaj kompleks obuhvata površinu od impresivnih 218.400 kvadratnih metara, gde se između ostalog nalazi i Hram Smaragdnog Bude (Wat Phra Kaew), najsvetiji hram u Tajlandu. Posetioci ovde mogu da uživaju u razgledanju brojnih zgrada, paviljona i unutrašnjih dvorišta, koji odišu bogatstvom i istorijom.

Nedaleko od Kraljevske palate, nalazi se Hram Ležećeg Bude (Wat Pho), jedan od najstarijih i najvećih hramova u Bangkoku, prostirući se na 8 hektara.

 

Ovde se nalazi više od 1000 prikaza Bude, uključujući i impozantnu statuu Ležećeg Bude, dugu 46 metara i visoku 15 metara, koja predstavlja Budu u stanju nirvane.

Hram je takođe poznat po svojih 91 pagodi, uključujući četiri najznačajnije koje simbolizuju prva tri kralja iz dinastije Čakri.

24sedam/Ivan Pavlović
 

Najlepši hram na svetu

Još jedna lokacija koja ne sme da se propusti tokom posete Bangkoku jeste Wat Arun (Hram Zore), prepoznatljiv simbol Tajlanda. Nalazi se na obali reke, a do njega se lako stiže brodićem. Hram je dobio ime po indijskom bogu zore, Arunu, i poznat je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i fantastičnom pogledu na izlazak sunca.

Iako je sigurno da postoji najmanje od 17. veka, tačan datum gradnje ove velelepne građevine nije poznat. Njegov najupečatljiviji arhitektonski detalj je toranj u kmerskom stilu, sagrađen početkom 19. veka za vreme vladavine Rame II - nakon što je započeo obnovu napuštenog zdanja.

Sem oko datuma gradnje, nema slaganja ni oko toga kolika je zapravo njegova visina. I tu se navode različite brojke, ali da kažemo da je cifra koja se najčešće pominje - 82 metra. 

Ta kula se naziva prang, a oko hrama se nalaze još četiri manja pranga ali i figure vojnika i životinja izrađenih u kineskom stilu.

Poseduje impozantnu visinu, ali i fantastične ukrase, pa je vremenom postao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Bangkoka. Stručnjaci navode da je za izradu kitnjastih mozaičkih ukrasa iskorišćeno na hiljade školjki i komada slomljenog kineskog porcelana.

Wat Arun je nekada bio dom Smaragdnog Bude, pre nego što je ova relikvija premeštena u Kraljevsku palatu.

Bangkok je grad koji morate doživeti da biste razumeli njegovu magiju i haos. Od šarenila hramova, preko živopisnih tržnica, do nezaboravnog šopinga, ovaj grad nudi nešto za svakog posetioca. Bez obzira da li ste u potrazi za duhovnim iskustvom, avanturom ili samo želite da se izgubite u lavirintu njegovih ulica, Bangkok će vas sigurno ostaviti bez daha.

Između tradicije i avanture na plutajućoj pijaci i "Train marketu"

U srcu Tajlanda, među bujnim zelenilom i živopisnim vodama, krije se jedinstvena tradicija koja privlači putnike željne avanture i kulture iz svih krajeva sveta. Jedan poludnevni izlet otkriva bogatstvo tajlandske tradicije kroz posetu dve fascinantne atrakcije: živopisnoj plutajućoj pijaci Damnoen Saduak i neobičnom Train Marketu.

Train Market, poznatiji kao Maeklong Railway Market, nudi nezaboravno iskustvo gde se posetioci mogu diviti neobičnoj simbiozi života i trgovine koja se prilagođava redovnom prolasku vozova. Prodavci vešto sklanjaju svoje proizvode sa šina, a turisti se povlače, ostavljajući prostor za voz koji neumoljivo prolazi kroz sam centar pijace. Ova dinamična interakcija dešava se svakodnevno, nekoliko puta, pružajući jedinstven spektakl za sve prisutne.

Nakon uzbudljive avanture na Train Marketu, putovanje se nastavlja ka Damnoen Saduaku, malenom trgovačkom mestu koje odiše istorijom i tradicijom, okruženo kanalima iz 18. veka.

Ovde, na plutajućoj pijaci, čamci klize kroz vode, a trgovci u tradicionalnim čamcima, pod slamnatim šeširima, nude bogatstvo lokalnih proizvoda - od svežeg voća do egzotičnih sokova.

Ova tradicionalna tržnica na vodi omogućava uvid u drevne metode trgovine, koje su i dalje žive, održavajući duh tajlandskog naroda.

Plutajuća pijaca Damnoen Saduak i Train Market nisu samo turističke destinacije; oni su živi muzeji, priče o vremenima kada su voda i šine predstavljale glavne puteve za trgovinu i komunikaciju. Ovde, među osmesima lokalnih trgovaca i melodijama prirode, posetioci imaju priliku da dožive suštinu Tajlanda, u atmosferi koja odiše istorijom, kulturom i prirodnom lepotom.

Poseta ovim jedinstvenim mestima nije samo put kroz bogatu kulturu i tradiciju Tajlanda, već i prilika da se iskusi nešto nezaboravno, što spaja istoriju, kulturu i prirodnu lepotu. Svaki posetilac će sa ovog putovanja poneti deo tajlandske duše, obogaćen dragocenim uspomenama koje će trajati večno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike