Neobična fešta na Siciliji: Takmičari bacaju po ulici kolutove sira teške 12 kila (VIDEO)

24.02.2024

20:21

0

Autor: V. I.

Ova tradicija se prenosi s kolena na koleno stotinama godina

Neobična fešta na Siciliji: Takmičari bacaju po ulici kolutove sira teške 12 kila (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Kao i svake godine Italija u februaru postaje živopsni centar raznih višednevnih karnevala koji privlače mnoštvo posetilaca. Najpoznatiji je, naravno, onaj u Veneciji, ali ima još mnoštvo zanimljivih fešti koji zaslužuju vašu pažnju.

Jedan od njih je Festival Maiorchino, koji se održava na ulicama Novare na Siciliji, a predstavlja jedinstveno i živopisno slavlje koje se duboko ukorenjuje u lokalnoj tradiciji i kulturi. Ovaj festival, koji se odvija tokom karnevalskih nedelja, ne samo da pruža uvid u bogatu istoriju i nasleđe Sicilije već i slavi zajedništvo, veštinu i gastronomiju ovog regiona.

 

 

Kotrljanje sira niz ulice

Centralni događaj festivala je turnir u valjanju odležanog sira sira Maiorchino, igra koja datira još iz 600. godina prošlog veka. Prema legendi, pastiri su se nekada izazivali da kotrljaju sireve koje su sami proizveli niz ulice grada, pokazujući time veštinu i kvalitet svojih proizvoda. Danas, timovi od po tri igrača nastavljaju ovu tradiciju, takmičeći se u spretnosti i preciznosti dok valjaju kolutove teške oko 12 kilograma lokalnog pekorino sira, poznatog pod imenom majorčino, duž dve kilometra duge staze. Staza, duga dva kilometara, proteže se od ulica Via Duomo do Via Bellini i Piano Don Michele, sa početnim lansiranjem koje se obavlja uz pomoć "lazzade", konopca od oko metar, uvijenog oko točka sira, što sirevima daje potrebni zamah za početak njihovog putovanja.

Igra je regulisana preciznim pravilima i obuhvata dijalekatske termine koji označavaju momente, radnje i etape puta, doprinoseći time jedinstvenom lokalnom šarmu i atmosferi festivala. Pobednički tim je onaj čiji točak sira prvi pređe ciljnu liniju sa istim brojem bacanja, demonstrirajući izvanrednu spretnost i timski rad.

 

 

Degustacija lokalnih prozivoda

Festival Maiorchino nije samo prilika za takmičenje i zabavu, već i za uživanje u tipičnim lokalnim proizvodima. Degustacija domaćih sireva, uključujući majorčino, rikotu i tumu, ključni je deo proslave, zajedno sa tradicionalnom "macaronatom" sa svinjskim sosom, obilato posutom rendanim majorčinom. Ova gastronomska ponuda pruža učesnicima i posetiocima priliku da se upuste u autentične ukuse sicilijanske kuhinje.

Organizovan od strane udruženja Circolo Olimpia, Festival Maiorchino privlači kako lokalnu zajednicu, tako i turiste, postajući važan deo kulturnog i društvenog života Novare. Kroz igru, gastronomiju i zajedništvo, festival slavi vrednosti koje su u srcu sicilijanske kulture, čineći ga nezaboravnim doživljajem za sve prisutne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike