Mesto kao iz Tolkinovih priča: Vakra Pukara je novi Maču Pikču, a turisti ga još nisu provalili (FOTO)

18.01.2024

19:07

0

Autor: V. I.

Umesto da se gurate sa još par hiljada turista da biste se prošetali čuvenom peruanskom atrakcijom, ovo je sto puta bolje

Mesto kao iz Tolkinovih priča: Vakra Pukara je novi Maču Pikču, a turisti ga još nisu provalili (FOTO)
Copyright Profimedia

Ako ste mislili da je Maču Pikču jedina arheološka atrakcija vredna posete u Peruu, pripremite se da otkrijete skriveni biser: Vakra Pukara. U senci poznatijeg brata, ova zadivljujuća tvrđava iz perioda drevnih Inka nudi mir i autentičnost koja se sve teže nalazi u popularnijim destinacijama. Dodatni motiv da je posetite može biti odluka Peruanskog ministarstva turizma da se od 1. januara 2024.  poveća broj dozvoljenih turista na Maču Pikču sa 4.000 na 4.500. To znači: užasna gužva, metež i sudaranje na svakom koraku, za razliku od tvrđave Vakra Pukara.

Vakra Pukara: Misterija na visini

Vakra Pukara, što na kečuaskom jeziku znači "rogata tvrđava", smeštena je na impresivnoj visini od 4.100 metara, znatno više od Maču Pikčua. Ova lokacija nudi spektakularne poglede i doživljaj koji je teško uporediti sa bilo kojim drugim mestom u Južnoj Americi.

Autentično Iskustvo daleko od mase

Za razliku od Maču Pikčua, gde su gužve neizbežne, Vakra Pukara pruža priliku za istraživanje bez gužve. Ova tvrđava je i dalje relativno nepoznata i često izostaje iz tipičnih turističkih itinerara, što je čini idealnom za one koji žele autentičnije iskustvo.

Prošlost zamotana u misteriju

Iako su Inke na kraju preuzele kontrolu nad Vakra Pukarom, arheološki dokazi sugerišu da su je prvobitno gradili Kančis, ratoboran narod koji je prethodio Inkama. Složena istorija ovog mesta, koja uključuje različite kulture i ere, čini je fascinantnom za ljubitelje istorije i arheologije.

Duhovni značaj mesta

Vakra Pukara je bila važno duhovno mesto, korišćeno za ceremonije i hodočašća. Njeni trostruki dovratnici, karakteristika rezervisana za najsvetija mesta Inka, ukazuju na njen visoki religijski i kulturni značaj.

Prirodna lepota i planinarski raj

Oko Vakra Pukare se pružaju neverovatni pejzaži, od stada lama do terasa Inka i pećina sa petroglifima. Planinarska staza od Akokunka pruža priliku za istraživanje ovog sirovog i netaknutog pejzaža, pružajući jedinstven doživljaj prirode.

Praktični saveti za putovanje

Put do Vakra Pukare može biti avantura sama po sebi. Većina turističkih agencija u Kusku može organizovati vodiča i prevoz, ali možete i sami putovati autobusom i taksijem. Pripremite se za dug i ponekad izazovan planinarski put, koji traje dva do četiri sata,. Zato ne zaboravite da se aklimatizujete na visinu pre početka vašeg pohoda i ne odbijajte ako vam ponude da tom prilikom žvaćete lišće koke.

Kampovanje pod zvezdama

Za razliku od Maču Pikčua, gde morate ustati rano i platiti za ulazak, u Vakra Pukari možete postaviti šator i besplatno dočekati izlazak sunca. Iako uslovi za kampovanje nisu luksuzni, iskustvo je autentično i nezaboravno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike