Naučnici se obratili javnosti: Saopštili šta su otkrili o "vanzemaljskim mumijama" iz Perua (FOTO)

13.01.2024

12:52

0

Nakon analize sprovedene prošle sedmice stručnjaci su organizovali konferenciju za medije

Naučnici se obratili javnosti: Saopštili šta su otkrili o "vanzemaljskim mumijama" iz Perua (FOTO)
Copyright Profimedia

Dve "vanzemaljske mumije" koje su se pojavile u peruanskom glavnom gradu Limi u oktorbu prošle godine potpuno su zemaljskog porekla, utvrdili su naučnici.

Nakon analize sprovedene prošle sedmice stručnjaci su na konferenciji za medije opisali ove male primerke kao čovjekolike lutke koje su vjerojatno napravljene od ljudskih i životinjskih delova. Posebno su istražili ruku s tri prsta, koja se smatra da potiče iz peruanske provincije Nazka, i zaključili da nema veze s vanzemaljcima.

- To su lutke napravljene od životinjskih kostiju s ove planete. Reč je o potpuno izmišljenoj priči - rekao je Flavio Estrada, arheolog peruanskog Instituta za pravnu medicinu i forenziku, naglasivši da su lutke sastavljene pomoću savremenog sintetičkog lepka.

Figurice, koje liče na mumificirana tela odevena u tradicionalnu andsku odeću, pojavile su se na aerodromu u kutiji kompanije za dostavu DHL. Nakon njihovog otkrića neki mediji su spekulisali o mogućem vanzemaljskom poreklu. Međutim, stručnjaci su kategorički odbacili takve tvrdnje, nazivajući ih potpuno izmišljenim pričama.

Ovo nije prvi put da se o "vanzemaljskim mumijama" pričalo u javnosti. Prošlog septembra slična dva mala mumificirana tela s izduženim glavama i rukama s tri prsta bila su predmet rasprave u meksičkom kongresu.

Profimedia
 

Uprkos tvrdnjama novinara Haimea Mausana o tome da su stare hiljade godina i nepovezanosti s poznatim vrstama, vžina stručnjaka ih je odbacila kao prevaru. Tela su vjerovatno nastala kao rezultat sakaćenja drevnih ljudskih mumija pomešanih sa životinjskim delovima, ali su definitivno bila poreklom sa Zemlje.

Na konferenciji organizovanoj u Peruu stručnjaci nisu potvrdili povezanost između lutki pronađenih na aerodromu u Limi i tela u Meksiku. Ipak, istakli su da nijedna od njih nije vanzemaljskog porekla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike