Neočekivana čuda prirode: Pet zemalja u Africi koje očaravaju pejzažima pokrivenim snegom, u jednoj se čak i skija

02.12.2023

20:12

0

Autor: V. I.

Zimske čari nisu rezervisane samo za severne zemlje

Neočekivana čuda prirode: Pet zemalja u Africi koje očaravaju pejzažima pokrivenim snegom, u jednoj se čak i skija
Copyright Profimedia

Afrika, sa svojim zadivljujućim pejzažima, nije baš prvo mesto koje nam pada na pamet kada pomislimo na sneg. Toplota, sunce i možda neke avanture u savani su sve šta nam prvo padne na pamet.

Međutim, ako bolje pogledamo dalje od stereotipa, otkrivamo iznenađujuću stranu Crnog kontinenta - onu gde se sneg pojavljuje neočekivano, dodajući jedinstven šmek njenoj neobičnoj prirodi. Intrigantno je da pojava snežnog pokrivača nije prvenstveno povezan sa efektima klimatskih promena.

Raznovrsni pejzaži i nadmorske visine u nekim afričkim nacijama stvaraju jedinstvene uslove za doživljavanje ovog retkog fenomena.

Od visokih vrhova Etiopije do planina Južne Afrike i dalje, povremeno padanje snega dodaje dašak zimske magije afričkom pejzažu.

1. Lesoto

 

 

Lesoto, zemlja bez izlaza na more koja se nalazi u južnom delu Afrike, doživljava povremene snežne padavine, posebno tokom zimske sezone. To je jedina zemlja na Zemlji gde se svaki inč njene teritorije nalazi na više od 1.000 metara (3.280 stopa) iznad nivoa mora. Visoki teren zemlje doprinosi njenoj podložnosti snežnim padavinama. Tokom zimskih meseci, od juna do avgusta, najveća je verovatnoća da će Lesoto osvanuti pod snežnim pokrivačem.

2. Maroko

 

 

Maroko, zemlja poznata po svojim raznolikim pejzažima, doživljava snežne padavine u određenim regionima, stvarajući slikovit kontrast sa svojom uobičajenom sušnom klimom. Planine Atlas, posebno lanci Visokog i Srednjeg Atlasa, primarne oblasti su u kojima su snežne padavine sezonska pojava. Grad Ifrane, koji se često naziva "mala Švajcarska", poznat je po svojoj arhitekturi nalik alpskoj i popularno je odredište tokom snežnih sezona.

3.Južna Afrika

 

 

Dok je Južna Afrika poznata po pretežno toploj i umerenoj klimi, u određenim regionima, posebno u zimskim mesecima, mogu padati snežne padavine. Delovi provincije Gauteng u Johanesburgu, planine Drakensberg, gorje Istočnog Kejpa i delovi Zapadnog Kejpa su među oblastima u kojima će najverovatnije doći do snega.

4. Alžir

 

 

Snežne padavine u Alžiru su izuzetan i redak meteorološki događaj, s obzirom na pretežno sušnu i pustinjsku klimu u zemlji. Tell Atlas, sa svojim većim nadmorskim visinama, doživljava povremene snežne padavine tokom zime. Pojava snega je obično ograničena na određene regione i uzvišenja, prvenstveno u severnim planinskim oblastima kao što su planine Kabili i Ores

5. Etiopija

Pexels
 

U Etiopiji, naciji koja se slavi zbog svojih raznovrsnih terena i klimatskih uslova, povremene snežne padavine primećuju se u određenim planinskim oblastima. Planine Simien, koje su priznate kao svetska baština Uneska, ističu se kao jedna takva regija gde se nadmorske visine penju do 4.500 metara (14.764 stopa) iznad nivoa mora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike