Borba protiv bacanja hrane: Restorani u Francuskoj kažnjavaju nezasite goste

07.10.2023

19:34

0

Autor: K. B.

Francuski restorani su osmislili novu strategiju kako bi se borili protiv rasipanja hrane

Borba protiv bacanja hrane: Restorani u Francuskoj kažnjavaju nezasite goste
pexels-yente-van-eynde-2403392 - Copyright Pexels

Sada, ako gosti ne pojedu svoje obroke do kraja, suočavaju se sa dodatnom naplatom od 5 evra. Iako je ovom pristupu dosad prikupljeno samo 45 evra, vlasnici restorana tvrde da je naplata ovog dodatka stvar principa. Žele da poruče gostima koji ne završe svoje obroke da to pokazuje nedostatak poštovanja prema hrani.

Ova praksa se primenjuje u dva restorana u Francuskoj, L‘Atlantis i L‘Aigle royal. Ovi restorani služe hranu na švedskom stolu, gde posetioci sami biraju i stavljaju hranu na svoje tanjire. To često dovodi do viška hrane koja se na kraju baca.

Pixabay
 

Vlasnici ova dva restorana navode da su gosti unapred obavešteni o ovom pravilu i da većina nema prigovora. Ovaj korak je preduzet kako bi se podigla svest o problemu bacanja hrane i istakao sve veći izazov nabavke svežih namirnica.

Čak je i kuhinjsko osoblje obučeno da pažljivo nadgleda količinu nepojedene hrane i smanji otpad. Vlasnik jednog od ovih restorana primetio je da gosti sada posebno paze na to koliko hrane stavljaju na tanjir, naročito kada dolaze sa decom.

U Francuskoj se svake godine baci oko 10 miliona tona hrane, što ekvivalentno iznosi otprilike 16 miliona evra godišnje. Studija sprovedena u Francuskoj otkrila je da količina bačene hrane čini čak trećinu ukupne konzumacije hrane u zemlji.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike