Najružniji hotel na svetu: Zašto nijedan putnik ne odlazi tamo? (VIDEO)

08.09.2023

19:04

0

Autor: K. B.

Hotel Rjugjong, poznat i kao "hotel propasti," smešten u severnokorejskoj prestonici Pjongjang, nosi titulu najružnijeg hotela na svetu

Najružniji hotel na svetu: Zašto nijedan putnik ne odlazi tamo? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Osnovi ovog ogromnog hotela, u koji je uloženo čak 700 miliona evra, postavljeni su davne 1987. godine. Međutim, uprkos svojoj impozantnoj visini od 330 metara i planovima da ima preko 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, izgradnja hotela nikada nije završena, a nijedan gost u njemu nije prenoćio.

Priča prepuna neobičnih okolnosti i nerealizovanih ambicija

Originalno je planirano da se hotel otvori 1989. godine, povodom Svetskog festivala omladine i studenata, s ciljem da osvoji titulu najviše zgrade na svetu. Međutim, taj plan nikada nije ostvaren. Severna Koreja je pretrpela ozbiljan ekonomski kolaps nakon što je uložila velike sume novca u izgradnju novog stadiona i proširenje aerodroma.

Kostur zgrade je izgrađen 1992. godine, ali su radovi ubrzo stali. Tek nakon 16 godina, betonska konstrukcija hotela je prekrivena staklenim i metalnim pločama, što je koštalo dodatnih 167 miliona evra.

Profimedia
 

Jedan od retkih pojedinaca kojima je dozvoljen ulazak u ovu monumentalnu građevinu je Sajmon Kokerel, direktor turističke agencije iz Pekinga. 2012. godine, pronašao je nedovršenu i gotovo pustu betonsku strukturu.

- Popeti se do 99. sprata trajalo nam je dugo, s obzirom da postoji samo građevinski lift, a ne moderni sa svim funkcijama - objasnio je Kokerel.

Hotel Rjugjong ostaje neobičan spomenik neostvarenim ambicijama i vremenu kada je Severna Koreja pokušavala impresionirati svet svojim grandioznim projektima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike