Gradić iz bajke braće Grim: Sve je isto kao u 13. veku, kad zakoračite ovde izgubite se u vremenu

11.08.2023

20:37

0

Autor: K. O.

Nalazi se na strmim obalama reke Rance, okružen zidinama i kulama

Gradić iz bajke braće Grim: Sve je isto kao u 13. veku, kad zakoračite ovde izgubite se u vremenu
Copyright Profimedia

Dinan je predivan srednjovekovni gradić smešten u severozapadnom delu Francuske, u pokrajini Bretanja. Poznat po svojoj bogatoj istoriji, očuvanoj arhitekturi i šarmu, Dinan je jedno od najlepših istorijskih mesta koje Bretanja nudi.

Grad se nalazi na strmim obalama reke Rance, okružen zidinama i kulama koje datiraju još iz 13. veka. Te zidine pružaju fantastičan panoramski pogled na reku i okolne pejzaže. Ulice Dinana su popločane kaldrmom, sa šarenim kućama od kamena koje se njišu duž uskih i slikovitih uličica. Grad poseduje autentičnu atmosferu srednjeg veka, koja oživljava kroz ulične umetnike, restorane i prodavnice.

Profimedia
 

Dominantna tačka grada je Tour de l'Horloge, kula sa satom, koja se uzdiže iznad glavnog trga. Ova kula pruža još jedan impresivan pogled na okolinu i unutrašnjost grada. Gradić takođe poseduje prelepi dvorac Château de Dinan, smešten iznad reke, koji je nekada bio ključna tačka odbrane. Danas, dvorac privlači posetioce svojom impozantnom arhitekturom i muzejskom zbirkom.

Profimedia
 

Dinan je takođe poznat po svojim umetničkim galerijama, antikvarnicama i tržnicama, gde možete pronaći autentične lokalne proizvode i rukotvorine. Tokom leta, grad oživljava festivalima, koncertima i kulturnim događanjima.

Blizina obale Rance omogućava posetiocima da istraže obližnje prirodne lepote, uključujući čuveni zaliv Mont-Saint-Michel, koji je udaljen samo nekoliko sati vožnje.

Mnogi ga opisuju kao grad iz bajki braće Grim.

Profimedia
 

Za one koji su doslovno žedni finog francuskog vina, tu je Rue de la Cordonnerie. Lokalci ju zovu "žednom ulicom" jer se baš ovde nalazi najviše starih kafića i barova.

Savršena kombinacija istorijskog šarma, spektakularnog pejzaža i autentičnog duha Bretanje čini Dinan neodoljivim odredištem za sve one koji žele da se izgube u vremenu i uživaju u autentičnom francuskom iskustvu.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike