Putovanje ne mora da košta bogatstvo! Ovo su saveti kako da idete na odmor jeftino, pa čak i džabe

29.06.2023

18:50

0

Autor: I.S.

Ovo je nekoliko isprobanih saveta koji će vam pomoći da isplanirate odmor i potrošite malo novca

Putovanje ne mora da košta bogatstvo! Ovo su saveti kako da idete na odmor jeftino, pa čak i džabe
Copyright Photo by cmophoto.net on Unsplash

Istraživanje egzotičnih mesta ne mora da košta bogatstvo i sigurno ne morate da dobijete na lutriji da biste putovali svetom.

Sve što treba da znate je kako da pazite na svoj budžet za putovanje. 

Ovo je nekoliko isprobanih saveta koji će vam pomoći da isplanirate odmor i potrošite malo novca.

1. Smislite plan

Spontano putovanje je odlično, ako imate dovoljno vremena i novca. Ako putujete sa ograničenim budžetom, prva stvar koju treba da uradite je da smislite plan.

Pixabay
 

Nije vam potreban tesan raspored aktivnosti iz sata u sat, ali bi trebalo da imate barem predstavu o tome koliko dugo ćete provesti u svakom gradu ili zemlji i znati rutu kojom će vaša epska avantura krenuti.

Prepuštanje manje stvari slučaju znači manje neočekivanih troškova. Letovi i smeštaj u poslednjem trenutku su često daleko skuplji.

2. Putujte van sezone

Izbegavajte putovanja tokom školskih raspusta, to je kada turistička industrija podiže cene kako bi iskoristila prednosti porodica koje mogu da putuju samo tokom ovog perioda.

Istražite najbolje vreme da posetite željenu destinaciju, a zatim otputujte neposredno pre ili posle ovih datuma.

Pixabay
 

Ovo se zove 'sezona ramena', gde ćete i dalje imati sjajno putovanje, ali možda sunce neće sijati baš tako jarko (i, sa pozitivne strane, neće biti baš tako vruće.) Sa druge strane hoteli i avio-kompanije sniziće cene kako bi privukli kupce tokom ovog vremena.

3. Vodite računa o smeštaju

Zamenite skupe hotelske apartmane za spavaonice u hostelima. Deljenje sobe prirodno deli troškove, a zajedničke sobe na sprat pružaju priliku da upoznate ljude koji bi mogli da istražuju sa vama.

Druge odlične alternative su veb stranice kao što su AirBnB i Couchsurfing, gde jednostavno rezervišete slobodnu sobu u kući ili stanu lokalne osobe.

Photo by Marcus Loke on Unsplash
 

To će prepoloviti cenu i omogućiti vam autentičan doživljaj stvarnog života u mestu koje posećujete. Smatrajte svog domaćina svojim ličnim turističkim vodičem, ispunjenim savetima za najbolje restorane i turistička mesta u tom kraju.

Možete čak, ako imate sreće, i da budete kod porodice ili prijatelja.

Obratite se ljudima koje poznajete ili planirajte putovanje negde gde sada živi davno izgubljeni rođak ili školski drug – ovo bi vas moglo odvesti da posetite mesta na koja nikada ranije niste pomislili.

4. Pakujte se pravilno

Obavezno ponesite sve što vam je potrebno kako ne biste morali da kupujete dok ste odsutni (osim nekoliko suvenira).

Profimedia
 

Bez obzira kuda idete, ponesite barem jedan par dugih farmerki, toplu duksericu i vodootpornu jaknu za nepredvidive vremenske nezgode. 

5. Rezervišite letove unapred

Posebno su važni povratni letovi ostati bez novca u inostranstvu bez garantovane karte kući nikada nije idealno.

Pixabay
 

 

Avio-kompanije "rasprodaju“ sedišta za letove do godinu dana unapred i što se više približavate datumu polaska, cene se više povećavaju, posebno u poslednjih mesec dana.

6. Budite pametni u pogledu letenja

Odlučite se da putujete u utorak. Cene putovanja sredinom nedelje su niže jer se na letove vikendom dodaje premija, a i proći ćete kroz kraće redove na šalterima za prijavu na aerodromu i kroz obezbeđenje.

Freepik
 

Letite i ekonomično, nema potrebe za nadogradnjom, bez obzira koliko lepo izgleda biznis klasa. Novac koji uštedite na jeftinim sedištima možete potrošiti na hranu ili smeštaj kada stignete.

Niskobudžetne avio-kompanije su dobre za kratke letove i redovno imaju jeftine ponude. Ako planirate vikend putovanje, pokušajte da spakujete lagano i koristite samo ručni prtljag, uštedećete novac na prtljagu.

7. Koristite javni prevoz

Autobusi i vozovi su mnogo jeftiniji od aviona ili iznajmljivanja automobila i to je činjenica.

AP Photo/Michael Probst
 

 

Putovanje noćnim vozom takođe znači da imate jednu noć manje u hostelu da platite.

8. Nemojte jesti svoj novac

Jeftini ručkovi se mogu kupiti u supermarketu ili čak na lokalnoj pijaci sveže hrane, a ne u preskupom kafiću ili restoranu.

Ciljajte da lutate okolo pre nego što odaberete mesto za večeru; ako samo izaberete prvi restoran koji vidite, nećete znati da li previše trošite.

Freepik
 

Ispijanjem piva uz svaku večeru ubrzo dodaje i troškove i stomak. Struk će vam biti zahvalni ako se ponekad odlučite za vodu.

Alternativno, hosteli i slobodne sobe vam često omogućavaju pristup kuhinji ako želite da uštedite malo novca tako što ćete sami kuvati.

9. Zaradite dok putujete

Radni praznici su sjajan način da sebi priuštite da provedete nekoliko meseci u godini (ili više) živeći san o putovanju.

Podučavajte skijanje tokom zimske sezone, pobrinite se za turiste koji putuju na Mediteran tokom leta ili zaradite podučavanjem jezika na Tajland.

Photo by Bernie Almanzar on Unsplash
 

Možete čak i da budete slobodni tokom putovanja ako ste u mogućnosti da radite „u pokretu“. Mogućnosti su bukvalno beskrajne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike