Instruktorka plivanja apeluje na roditelje: Nikako deci ne oblačite kupaći ove boje, pitanje je života

20.06.2023

20:16

0

Autor: K. O.

I ovo nema nikakve veze sa modom

Instruktorka plivanja apeluje na roditelje: Nikako deci ne oblačite kupaći ove boje, pitanje je života
Copyright Profimedia

Počela je sezona godišnjih odmora i svi sanjamo more i talase. A znamo i koliko se deca raduju brčkanju. Zbog toga nam je važno da budu bezbedna u svakom trenutku.

A da li znate koliku razliku pravi boja kupaćeg kostima? Prema rečima stručnjaka, najgore boje kupaćih kostima za decu su plava i bela, a najbolje su drečave boje: ružičasta i narandžasta, dok dobro prolaze i drečavo žuta i zelena.

I ovo ima veze isključivo sa sigurnošću, a ne sa modom. Preporuka dolazi od kompanije ALIVE Solutions Inc., koja se bavi sigurnošću na vodi. Spasioci lakše uočavaju kupače koji nose kostime jarkih boja, a kod spašavanja ponekad i nekoliko sekundi znači razliku između života i smrti.

Ne bismo da vas plašimo, ali davljenje je jedan od najčešćih uzroka smrti za populaciju od jedne do 24 godine, s tim da su petogodišnjaci grupa najvišeg rizika, podaci su kojima barata Svetska zdravstvena organizacija. Stoga je jedna kompanija odlučila da testira vidljivost kupaćih kostima u bazenima, jezeru i u moru.

Rezultati su takvi da ako ovo vidite, verovatno vam više neće pasti na pamet ni da pogledate kupaće u beloj i plavoj boji.

Pexels
 

Vidljivost boja razlikuje se zavisno od toga gde plivate, pa je tako drečavo roze dobra za bazen koji nema plave pločice, a dobra je i za bazene sa svetlim svodom. Plava i bela nisu dobre nigde.

Najgore boje su bela i svetloplava, a najbolji izbor bili bi neonski ružičasti i neonski narandžasti kupaći kostimi, objasnili su iz kompanije u svom blogu. Iako su i tamne boje vidljive, često se mogu pomešati sa gomilom lišća i prljavštine.

Ova istraživanja postoje i urađena su još pre dve godine, a sada ih je ponovo aktuelizovala jedna jedna mama tiktokerka. Ona je i sama testirala vidljivost kupaćih kostima, a video se proširio kao upozorenje.

 

@scarnati.swim Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #springhillisd ♬ original sound - Nikki Scarnati

 

Niki Skarnati je instruktorka plivanja koja je u svom videu pokazala kako plivanje deteta izgleda u realnoj situaciji, odnosno koliko jasno možete videti dete koje nosi određene boje kupaćeg kostima.

Zato predlažemo da svi koji planiraju bazen i more u narednom periodu najpre pogledaju video, a potom se upute u kupovinu novog kostima.

Takođe, pokušajte da detetu ne stavljate na glavu plavu kapu, a ista odluka o boji neka važi i za sve stvari koje dete unosi sa sobom u vodu ili more.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike