Zavirite u najstarije selo igračaka na svetu, skriveno u velikoj staroj seoskoj bašti (FOTO)

27.02.2023

15:06

0

Autor: A.G.

Fascinira posetioce više od 80 godina

Zavirite u najstarije selo igračaka na svetu, skriveno u velikoj staroj seoskoj bašti (FOTO)
Najveće selo igračaka na svetu - Copyright Profimedia

Bekonskot je selo igračaka koje se nalazi u engleskom gradu Bikonsfildu, koje je stvorio računovođa po imenu Roland Kalingem, kasnih 1920-ih godina.

Veruje se da je u pitanju najstarije minijaturno selo na svetu i smatra se pretečom pokreta modela sela i parkova.

Već na prvi pogled, otkriva Englesku kakva je nekada bila, ali i jedan divan mali svet uvučen od užurbanosti svakodnevnog života.

Profimedia
 

Rasprostranjeno na 1,5 hektara, ovo liliputansko selo sa minijaturnim zgradama vešto kreiranim od drveta, kamena, metala i stakla, svojim dobro održavanim baštama i ogromnom modelnom železničkom prugom fascinira posetioce više od 80 godina.

Profimedia
 

Gradovi su naseljeni sićušnim ljudima, visokim jedva četiri inča, koji se bave raznim aktivnostima - komšije ogovaraju na ulicama, mladi koji se motaju oko pijace i dama koja čisti svoje prozore.

Tu i tamo ušuškano je i nekoliko šaljivih scena, poput pada slikara sa merdevina, konobarice koja nosi čaše koje samo što se nisu prevrnule i provalnika koji trči trkačkom stazom sa nekoliko policajaca u poteri.

Profimedia
 

Bekonskot takođe ima veliki model železnice na otvorenom, koja je među najvećim železnicama za javne bašte u Velikoj Britaniji. Mali vozovi, kontrolisani kompjuterom, vijugaju oko železnice. Neki od njih rade više od 50 godina, a svaki pređe oko 3.200 km godišnje.

Profimedia
 

Bekonskot je odlično mesto za posetu kako za mlade tako i za starije. Za decu, to su vozovi i brojne zabavne aktivnosti. Za starije, to je putovanje kroz vreme.

Selo je danas u potpunosti okruženo urbanim razvojem, tako da je dalje širenje nemoguće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike