Kako provesti dan u Džajpuru, ružičastom gradu Indije?

25.01.2023

09:10

0

Autor: A.G.

Kraljevski grad bogate istorije prepun je spomenika, kraljevskih palata, trgova i tvrđava

Kako provesti dan u Džajpuru, ružičastom gradu Indije?
Ružičasti grad Indije - Copyright Profimedia

Džajpur je grad drevnih tvrđava i kraljevskih palata, mesto gde će posetioci pronaći prelep pogled na bujna zelena brda i neke od najboljih hotela na svetu.

Nazvan Ružičasti grad, Džajpur čini tačku na Zlatnom trouglu, turističkoj stazi koja povezuje glavni grad Indije Nju Delhi sa Džajpurom i Agrom, domom legendarnog Tadž Mahala.

Za svaki dan u nedelji postoji palata

Džajpur je grad sa dovoljno palata da posetite novu svakog dana u nedelji. Njegova najpoznatija palata je Hava Mahal, petospratna struktura od ružičastog peščanika u srcu grada.

Profimedia
 

Luksuzni hoteli će učiniti da se osećate kao plemići

Džajpur je grad u kome nema manjka luksuznih hotela koji se mogu pohvaliti vrhunskim restoranima i spa iskustvima. Nekoliko istorijskih palata je pretvoreno u hotele sa pet zvezdica, dajući posetiocima prozor u to kakav je kraljevski život mogao biti u eri Maharadža.

Okružen istorijskim tvrđavama

Džajpur je grad okružen epskim tvrđavama. Tvrđave Nahargarh, Amer Fort i Jaigarh Fort otvorene su za turiste i nude epski pogled na grad i jedinstveni prozor u ranu odbranu grada.

Profimedia
 

To je zaista ružičasti grad

Džajpur ima nadimak Ružičasti grad, što je znak boje zgrada u njegovom jezgru. Obojene su u ružičasto 1876. godine, povodom posete princa Alberta, supruga kraljice Viktorije.

Profimedia
 

Sjajan primer ranog urbanističkog planiranja

Gradovi u Indiji mogu biti haotični, njihove ulice su lavirint za koji može biti potreban ceo život da se nauči. Džajpur je drugačiji. Bio je to prvi planirani grad u Indiji i prepoznat je kao rani primer urbanog planiranja.

Možete ostvariti svoj san da jašete slona

Ako ste ikada sanjali da jašete slona, možete ostvariti snove u Džajpuru. Vožnja slonovima dostupna je u tvrđavi Amber.

Profimedia
 

Raj za kupce

Džajpur je dom velikog broja pijaca na kojima se prodaje sve, od nakita, odeće i tekstila do mermernih statua. Džohari bazar je jedna od najpoznatijih gradskih pijaca i mesto za kupovinu nakita.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike