Reka u bojama duge najlepša na svetu

20.01.2023

14:15

0

Autor: M. J.

Ovj prirodni fenomen postao je turistička atrakcija za ljude iz celog sveta

Reka u bojama duge najlepša na svetu
Reka i Kano Kristales - Copyright Printscreen/YouTube/ Itinerant Lawyer

Obično biste pronašli duge na nebu, ali Kano Kristales, takođe poznat kao „Reka pet boja“, sija svetlije od bilo koje duge na nebu. Smeštena u kolumbijskom Nacionalnom parku prirode Seranija de la Makarena, ova zapanjujuća reka duguje svoju višebojnu lepotu Makarenia Klavigera, biljci koja živi u koritu reke.

Printscreen/YouTube/ Itinerant Lawyer
 

Najbolje je posetiti od maja do novembra kada rečni korov cveta žutom, plavom, zelenom i crvenom bojom. Za to vreme dobijaju svetlije nijanse jer su vode pliće, što omogućava da više sunčeve svetlosti dopre do biljaka.

Printscreen/YouTube/ Itinerant Lawyer
 

Tokom kišne sezone, reka teče brzo i visoko, što znači da sunce ne može da pogodi biljke u koritu. Tokom sušne sezone, nema dovoljno vode za održavanje biljaka. Godišnja doba retko variraju, pa posetioci koji žele da vide spektakl moraju da se upute u nacionalni park u onim mesecima kada je cvetanje najvidljivije.

Printscreen/YouTube/ Itinerant Lawyer
 

Fenomen se ne dešava nigde drugde u svetu. Sama oblast je žarište za biodiverzitet, gde se spajaju planine Anda i baseni Amazona i Orinoka – i dom je mnogih endemskih vrsta

Nekad je pristup ovoj reci bio zabranjen zbog delovanja pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), no danas se do nje može doći na konjima ili pešice, te pod vodstvom lokalnog vodiča.

BONUS VIDEO:


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike