Ovaj grad zovu „italijanska Atina“

10.10.2022

18:32

0

Autor: 24sedam

Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine

Ovaj grad zovu „italijanska Atina“
Firenca - Copyright Pixabay

Firenca je grad smešten u centralnom delu Italije i glavni je grad pokrajine Toskana i okruga Firenca.

Prostor Firence bio je naseljen još u praistoriji. U predrimskom periodu ovo područje naseljavali su Etrurci. Rimljani su osnovali naselje u prvom veku pre nove ere, i nazvali ga Florentia. Početkom srednjeg veka započinje veoma dramatičan period za Firencu. Grad su vekovima opsedali brojni varvarski narodi. Borbom za svoju nezavisnost Firenca je postala jedan od najmoćnijih gradova u Italiji.

Pixabay
 

Ovde se razvio čuveni umetnički stil Renesansa, a sa njime su se pojavili najveći svetski umetnici. U Firenci su radili i živeli Donatelo, Botičeli, Mikelanđelo, Makijaveli, Leonardo da Vinči i mnogi drugi. U osamnaestom veku Firenca potpada pod Habzburge, i u njihovim rukama ostaje, osim u vreme Napoleonovih ratova, sve do 1859. godine, kada je pripojena Kraljevini Italiji. Neko vreme je bila i glavni grad Italije, ali je Viktor Emanuel II ubrzo prebacio perstonicu u Rim. Tokom dvadesetog veka Firenca doživljava moderan razvoj, zbog čega je danas jedan od najrazvijenijih gradova u Italiji.

Firenca je vrlo atraktivna turistička destinacija, sa brojnim kulturno-istorijskim i drugim znamenitostima.

Turističke atrakcije:

Pixabay
 

Firentinska katedrala (Santa Maria del Fiore) jedna je od najčuvenijih crkava na svetu. Njena gradnja započela je krajem trinaestog veka, a završena je nakon 170 godina. Podignuta je na temeljima starije katedrale, a njen arhiteka bio je poznati  Arnolfo di Cambio. Poznata je pobelom mermeru, zelenim i rozim stubovima, a čuvena je po svojoj kupoli, koju je dizajnirao Brunelleschi po ugledu na rimski Panteon. Unutrašnjost katedrale oslikana je sa vidnom skromnošću, ali su dela koja se nalaze u njoj veličanstvena dela renesansne umetnosti.

Ponte Vecchio je most sagrađen u četrnaestom veku, i jedini je koji je preživeo bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Napravljen je od tri glavna luka, od kojih najveći ima raspon od 30 metara, a druga dva 27 metara. danas je pun zlatara, a nekada su ovde svoje radnji imali mesari. Prvobitno je služio kako bi se štitila porodica Mediči, zbog čega je bio sagrađen hodnik Corridoio Vasariano, koji spaja Palazzo Vecchio i Palazzo Pitti, odnosno staru i novu rezidenciju ove porodice.

Pixabay
 

Palazzo Pitti je renesanska palata smeštena na južnoj strani reke Arno. Sagrađena je u petnaestom veku, i bila je dom bankara Pittija. Nekih sto godina kasnije kupila ju je porodica Mediči, i od tada je služila kao njihova rezidencija. U šesnaestom veku je izgrađen Corridoio Vasariano, tako da su stara i nova palata Medičija bile povezane. Za javnost je danas otvoreno oko 140 prostorija, a ovde se nalazi i najveći firentinski kompleks galerija. Tu su Galerija Palatina, Galerija moderne umetnosti, Muzej srebra, Muzej porcelana, Muzej kočija i drugo.

Pixabay
 

Piazza della Signoria je danas jedan od dva najpoznatija firentinska trga, a nekada se ovde nalazilo srdište političke moći Firentinske Republike. Ovde se nalaze brojne gradske znamenitosti, kao što su palate, galerije, spomenici, Neptunova fontana i drugo. Trg je ime dobio po Palazzo della Signoria, odnosno Palazzo Vecchio, staroj palati porodice Mediči. Palata je građena krajem trineastog veka, a odlikuje je toranj, koji je imao za cilj da pokaže moć i bogatstvo Firence. Danas se u palati nalazi gradska kuća.

Pixabay
 

San Lorenzo je poznat po tome što se u njemu nalazi kapela porodice Mediči, kao i Mikelanđelove stepenice koje vode u knjižaru.

Santa Croce je crkva u kojoj se nalaze grobnice velikih umetnika, kao što su Dante, Galileo ili Mikelanđelo. Ovde se nalazi i nekolicina značajnih umetničkih dela, poput ikona, fresaka i krstova.

Pixabay
 

Galerija Uffizi je jedan od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svetu. Gradnja ovog zdanja započela je 1560. godine, a završena je nakon dvadeset i jednu godinu. Prvenstveno je služila kao zgrada u kojoj bi se nalazile kancelarije sudija, a kasnije se u njoj izlagala umetnička zaostavština porodice Mediči. 1765. godine otvorena je kao muzej, a u galeriji se nalaze neprocenjiva dela poznatih majstora, kao što su Botičeli, Leonardo, Mikelanđelo, Rafaelo. Najpoznatije delo izloženo u muzeju je Botičelijevo „ Rođenje Venere “.

Firenca je grad sa dugom tradicijom i kulturom. Posetioci neretko stoje satima u redovima kako bi mogli da se dive nekim od najčuvenijih umetničkih dela koja se nalaze u ovom gradu. Poseta Firenci je garantovano nezaboravno iskustvo, a uspomene iz ovog prelepog mesta nikada neće nestati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike