Ovako danas izgleda grad duhova koji su meštani morali da napuste

27.08.2022

18:38

0

Iako je ostao bez stanovnika i dalje ostavlja bez daha

Ovako danas izgleda grad duhova koji su meštani morali da napuste
profimedia-0566692542 - Copyright Profimedia

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda italijanski grad duhova? Moglo bi se reći, kao na filmu.

Danas je poznata turistička atrakcija koja čeka da bude dodata na već prepunu listu stvari koje treba videti u Italiji.

Iako su stanovnici Kraka odavno napustili svoj grad, njegova grandioznost i dalje ostavlja bez daha. Smešten na vrhu zemlje, nekada uspešni gradić stoji na vrhu litice visoke 400 metara.

Ovo hrabro selo preživelo je nekoliko okupacija, ali Krako nije umro zbog neprijateljske invazije. Nakon nekoliko zemljotresa, gradić je postao nesiguran, a stanovnici su zbog prirodnih katastrofa počeli da se evakuišu.

Loši poljoprivredni uslovi uzrokovali su tešku glad krajem 19. veka. To je izazvalo masovnu migraciju stanovništva – oko 1.300 ljudi preselilo se u Severnu Ameriku. Preostalih 1.800 stanovnika 1963. prebačeno je malo niže, u dolinu zvanu Krako Pešiera.

Tamo danas možete ići isključivo uz pratnju vodiča. Selo je doslovno pod ključem. Nije otvoreno za javnost iz sigurnosnih razloga, ali i zato što su domovi još uvek u privatnom vlasništvu mnogih porodica koje su bile prisiljene da ih napuste između 1960-ih i 1980-ih piše putnikofer.hr

Danas je Krako, čak i u svom raspadnutom stanju, domaćin koncerata i drugih kulturnih događaja koji pomažu prikupljanje novca za očuvanje grada. U Kraku se održava čak šest festivala, a život se vraća u grad i tokom brojnih verskih manifestacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike