Život u krugovima: Neobično selo gde su stanovnici okrenuti jedni ka drugima, bukvalno

05.01.2022

15:00

1

Autor: 24sedam

Urbani prostor za beg od gradske buke

Život u krugovima: Neobično selo gde su stanovnici okrenuti jedni ka drugima, bukvalno
profimedia-0477637149(1) - Copyright Profimedia

Selo u Danskoj projektovano je na veoma neobičan način, a arhitekta je imao jasan cilj.

Pogled na Brondbi, grad bašti, nadomak Kopenhagena predstavlja neverovatan prizor. Bajkovito selo u kojem su 284 kuće okružene vrtovima projektovao je Erik Migind 1964. godine kako bi podstakao interakciju među komšijama i pružio ljudima lepo okruženje za život, daleko od gradske buke i zagađenja.

Želeo je da podstakne stanovnike da se vrate korenima i potraže bolji kvalitet života u prirodi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Henry Do (@henry_do)

 

Ovu vrstu uređenja arhitekta Brøndby Garden Cityja nije odabrao slučajno.

Ideja koja stoji iza ovog nevjerovatnog pejzaža je da se preslikaju tradicionalni obrasci danskih sela iz 18. vijeka u kojima su ljudi koristili centar kao mjesto za okupljanje i druženje s komšijama.

Profimedia
 

Vlasnicima je dozvoljeno da u ovom kružnom raju žive šest meseci godišnje, od aprila do oktobra, kako bi se brinuli o svojim baštama. Centralni deo kružne bašte služi kao parking i mesto okupljanja žitelja ovog kružnog zelenog gradića gde se često organizuju i razne društvene aktivnosti.

Postavivši snimak iz vazduha na svoj Instagram profil fotograf Henry Do podsetio je svet na ovu kružnu zelenu zajednicu.

– Tokom posete prelepom Kopenhagenu u Danskoj naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali deo onoga što se zove “vrtovi kolonija”, bukvalno prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme za uzgoj proizvoda i povrća. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi! – istakao je Henry Do.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike