Ovo su jedine zelene plaže na svetu (FOTO)

08.07.2022

16:07

0

Autor: A.G.

Pesak maslinaste boje kao stvoren za istinske putoholičare

Ovo su jedine zelene plaže na svetu (FOTO)
profimedia-0189702744 - Copyright Profimedia

Zahvaljujući majci prirodi na svetu postoje plaže najrazličitijih boja kao što su crvena na Santoriniju, narandžasta na Sardiniji ili ružičasta na južnoj obali Bermuda. Ali, da li ste znali da postoji i nekoliko zelenih plaža širom sveta.

Plaža Papakolea - Havaji

Smeštena na južnoj tački u okrugu Kaʻu nalazi se plaža Papakolea maslinaste boje. Ova zadivljujuća plaža leži na mestu gde je nekada bila vulkanska erupcija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paranyu (Ton) (@tontoxin)

Lava je podigla zelene kristale olivina na površinu. Ovi kristali kada stupe u interakciju sa hladnom morskom vodom, razbijaju se na sitne komade i formiraju pesak, u ovom slučaju zelene boje.

Plaža Talofofo na Guamu

Ostrvo Guam je rustično ostrvo hvaljeno zbog svojih sela i drevnih stubova. Ono što Guam čini zaista posebnim je njegova zelena peščana plaža.

Ovde se pesak maslinaste boje najčešće može videti u sunčanim danima i uglavnom se nakuplja u tamnijim i blatnjavim predelima. Ovu oblast posećuju i strastveni surferi i ljubitelji prirode koji žele da sretnu ajkule čekićare i kornjače.

Punta Kormorant u Ekvadoru

Ostrva Galapagos su jedno od najboljih mesta na svetu za otkrivanje različitih endemskih vrsta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Douglas Meffert (@dougnola)

Arhipelag je formiran raznim vulkanskim erupcijama koje su stvorile mnoga mala ostrva, a jedno od posebnih je ostrvo Floreana gde se nalazi zelena peščana plaža u Punta Kormorantu.

Jezero Hornindalsvatnet u Norveškoj

Ova nordijska zemlja je nesumnjivo jedna od mnogih traženih destinacija kada je u pitanju njena divlja i netaknuta priroda. Zemlja je poznata po svojim dramatičnim geološkim karakteristikama, posebno po plaži Skagsanden koja nudi crni pesak sličan islandskim crnim peščanim plažama.
Osim crne plaže, Norveška ima i svoje specifično jezero Hornindalsvatnet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlos Quintero (@cquinmor)

Iako nije plaža, jezero ima smaragdno zelenu vodu i zeleni pesak nastali glacijalnim pokretima pre hiljadama godina. Jezero je takođe ispunjeno zelenim mineralnim naslagama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike