Grad koji je progutala priroda! „Selo duhova“ živi kao turistička destinacija

29.06.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Za sve ljubitelje napuštenih gradova

Grad koji je progutala priroda! „Selo duhova“ živi kao turistička destinacija
profimedia-0373951394 - Copyright Profimedia

Ovo što ćete videti se desi kada priroda odnese pobedu nad čovekom i civilizacijom.

Nekih 60 kilometara istočno od Šangaja, nalazi se malo ostrvo Shengshan, široko samo nekoliko kilometara, prošarano brežuljcima. Razlog zašto je posebno je jedno od njegovih ribarskih sela – Houtouwan.

Nekada puna života, danas su imanja Houtouwana gotovo u potpunosti kamuflirana pod slojevima gustog zelenila. Zapravo, Houtouwan bi mogao biti najzelenije selo na svetu.

Prvi doseljenici ovde su se naselili 1950-ih godina kada je kineska ribarska industrija beležila svoj veliki rast. Do kraja 20. veka u Houtouwanu je živelo više od 2.000 stanovnika od kojih su većina bili ribari i njihove porodice. 

Zbog loše infrastrukture i nedovoljno dobrih uslova za obrazovanje postojalo je sve manje razloga za ostankom. Tako je nekada živo seoce postalo tiho i napušteno.

Budući da nije bilo drugih stanovnika, priroda je uzela selo u svoje "ruke" i zelenilom prekrila gotovo svaki njegov centimetar.

Houtouwan je dobio svojih pet minuta slave kada su 2015. godine fotografije ovog neobičnog mesta osvojile Internet. Odjednom su svi avanturisti i putnici željni neobičnih priča hteli da posete ovo kinesko blago skriveno iza zelene prirodne zavese.

Houtouwan je najbolje posetiti u vreme leta kada se turisti mogu upustiti u razne aktivnosti poput fotografisanja, šetanja i kupanja na obližnjim plažama. Ipak, postoje i delovi sela u kojima se preporučuje poseban oprez. Oni su označeni kao „preopasni“ zbog truleži koja je zahvatila drvo i od kojih su mnoge kuće izgrađene pa postoji rizik od propadanja.

Danas je ovo kinesko seoce popularna destinacija za sve ljubitelje napuštenih terena i navodno ukletih gradova

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike