Zašto Kinezi na sahrane pozivaju striptizete?

17.06.2022

15:00

0

Autor: A.G.

Duboko ukorenjena tradicija!

Zašto Kinezi na sahrane pozivaju striptizete?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Muzika koja trešti sa zvučnika, striptizete koje plešu u ritmu i publika koja zviždi. U nekim delovima Kine ovo je slika i prilika, verovali ili ne, sahrane.  

U ruralnoj Kini, angažovanje egzotičnih plesačica za nastupe na bdenjima je duboko ukorenjena tradicija, iako su nedavno kineske vlasti objavile da će se sve strože boriti protiv ove prakse zbog čega su i onbnovili zakon koji nalaže da je ilegalno na pogrebe pozivati striptizete.

Vlasti ovu praksu nazivaju vulgarnom i sramotnom, a objavili su da će uhapsiti sve one koji na ovaj način budu „trovali javni moral“.

Kineska seoska domaćinstva su sklona preteranom pokazivanju bogatstva pa više puta godišnje troše novac kako bi kupili stvari koje im ne trebaju. Tako, za posebne društvene i religiozne događaje, često unajmljuju glumce, pevače, komičare, ili u slučaju sahrane, striptizete. To najčešće rade kako bi „oraspoložili“ ožalošćene, ali brojni su razlozi zbog kojih Kinezi neguju ovakve običaje.

Prema kineskoj tradiciji, na sahrane se ne gleda kao na priliku za tugovanje, već kao na priliku da zajednica sa stilom obeleži pokojnikov put u zagrobni život. Postoji nekoliko teorija zašto Kinezi pozivaju striptizete na pogrebe, a jedna od njih je povećanje posećenosti sahrane. Naime, što vam više ljudi dođe na sahranu, znači da ste za života bili bolji čovek. Ako ste bili dobar čovek, bićete srećni i zadovoljni i u zagrobnom životu jer ste to zaslužili.

Druga pak teorija kaže da erotski ples na pogrebu omogućava pokojnikovoj deci da budu srećna, zadovoljna, bogata i plodna.

Ipak, ovakva praksa sahranjivanja je uobičajena za ruralne delove Kine, a antropolozi objašnjavaju da potiče sa Tajvana. Striptizete na sahrani prvi put su privukle široku pažnju javnosti 1980. nakon čega su Kinezi preuzeli ovu tajvansku tradiciju, ali su od samih početaka bili svesni kako je to ilegalno pa se skidanje na sahranama ipak nije proširilo u veće gradove KIne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike