Najprokletiji grad u Evropi, toliko uklet da meštani neće ni ime da mu izgovore

28.11.2021

10:30

0

Strah od uroka je toliki da policija ne kažnjava bahate vozače koji jure lokalnim putevima da ih ne bi stigle zle sile

Najprokletiji grad u Evropi, toliko uklet da meštani neće ni ime da mu izgovore
profimedia-0095199711 - Copyright Profimedia

Uz priče o rađanju dece sa viškom organa i neobičnim anomalijama, mnogobrojnim nesrećama i neobjašnjivim prirodnim katastrofama, Kolobraro tera toliki strah u kosti da ni njegovi, ni stanovnici okolnih mesta ne žele ime da mu izgovore, već ga nazivaju „ono selo“, a na svoje balkone i prozore kače amajlije da bi se zaštitili od zla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newsbomb.gr (@newsbombgr)

 

Strah od prokletstva je toliki da policija ne kažnjava bahate vozače koji jure loaklnim putevima zbog straha da će i sami biti prokleti.

Priča o prokletstvu stara je koliko i sam drevni grad, a povezana je sa poreklom njegovog imena "coluber", što na latinskom znači "zmija", životinja za koju se veruje da simbolizuje zlo u mitologiji.

 

 

Ali ozloglašenost legende počela je tokom prvih decenija 20. veka, podstaknuta pričom o advokatu imena Biagio Virgilio koji nikada nije izgubio parnicu. Jednom prilikom je usred parnice samouvereno izgovorio da će se veliki luster sa plafona srušiti ako on govori laži, verovatno nije očekivao da će se upravo to dogoditi. Time je njegovo ime postalo simbol nadrealnih sila koje su se nadvile nad ovaj mali grad.

 

 

Ali sve ovo ne sprečava lokalno stanovništvo da iskoristi lošu reputaciju grada u turističke svrhe.

Svakog avgusta turisti putuju u „to selo“ da gledaju predstavu u kojoj glume veštice, vukodlaci i drugi jezivi likovi koja se odvija duž ulica i trgova.

Za svaki slučaj, posetiocima se daje amajlija da ih štiti od zla.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike