Plavi kanal o kome bruje društvene mreže, ali kupanje u njemu ipak nije dobra ideja

17.06.2022

08:10

1

Jedno od najslanijih jezera na svetu

Plavi kanal o kome bruje društvene mreže, ali kupanje u njemu ipak nije dobra ideja
profimedia-0624713749 - Copyright Profimedia

Slana pustinja Bonevil na severozapadu američke države Juta, već nekoliko godina je hit među turistima. Reč je o zapanjujućem prostoru uz Veliko slano jezero – najveće prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svetu.

Interes turista za posetu je još više porastao u poslednjih godinu dana otkako su se na internetu pojavile fotografije plavog kanala.

Profimedia
 

Neodoljiva boja vode u kanalu u kontrastu s belim okruženjem stvara prelepu sliku koju su mnogi odlučili da fotografišu i objavljuju na društvenim mrežama.

Plavi kanal se delimično nalazi na privatnom posedu - svuda su postavljeni natpisi o zabrani zadržavanja  i ne bi smeo da se posećuje bez prethodnog odobrenja vlasnika. Uz to treba znati da kanal nije prirodna pojava, već veštačka tvorevina napravljena u industrijske svrhe.

Profimedia
 

Naime, lokalna kompanija Intrepid Potash koristi kanal kao odvodni jarak u procesu vađenja minerala. Iako voda nije otrovna, nije namenjena za kupanje. Takođe, lokalne vlasti upozoravaju da bi neki delovi plavog kanala mogli da budu nestabilni i da se uruše.

Zadržavanje ovde nije dobra ideja, čak ni pod cenu snimanja savršene fotografije za Instagram. Lokalni policajci su počeli da pišu novčane kazne kako bi sprečili radoznale turiste da dođu do plavog kanala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike