Misterija ili prevara! Postoji li stvarno bosanska piramida u Visokom?

15.03.2022

19:34

0

Nadaleko poznata turistička atrakcija, koju posećuje i Novak Đoković

Misterija ili prevara! Postoji li stvarno bosanska piramida u Visokom?
profimedia-0225187944 - Copyright Profimedia

"Bosanske piramide" u Visokom su projekat koji je pokrenuo samozvani američko-bosanski arheolog dr Semir Osmanagić. On se pojavio tokom 2005. godine u Visokom, gde mu je lokalno stanovništvo skrenulo pažnju na brdo Visočica, koje ima zanimljivu piramidalnu strukturu i predstavlja nacionalni park.

Već sledeće, 2006. godine počinju iskopavanja na Visočici i okolnim brdima. Navodno, tu su pronađene tri bosanske piramide: piramida Sunca, piramida Meseca i piramida bosanskog zmaja, odnosno piramidalne građevine koje predstavljaju kombinaciju prirodnih terena i onih nastalih intervencijom čoveka.

Profimedia
 

Nije sporno postojanje dela ljudskih ruku na tom prostoru i veštačkih objekata, već tumačenje arheoloških nalaza i tvrdnja da su to "bosanske piramide".

Brdo Visočica, visine 213 metara, pod kojim se nalazi srednjovekovni grad Visoki, nekada je bilo naseljeno i oblikom približno podseća na piramidu. Ideju da ono predstavlja drevnu građevinu objavio je metalski radnik, preduzetnik, kontroverzni doktor sociologije i samoproklamovani istraživač Semir Osmanagić, koji je u to vreme bio nastanjen u Hjustonu u SAD.

Njegova kasnija iskopavanja na ovoj lokaciji otkrila su navodni popločani ulaz i tunele, kao i kamene blokove i drevni malter, kojime je, prema njegovim tvrdnjama, nekada bila prekrivena ova navodna građevina.

Profimedia
 

Izgleda da što je naučna zajednica upornija u opovrgavanju Osmanagićevih tvrdnji, njegov energetski park "Ravna 2" sve je popularniji među tragačima za drevnom ovozemaljskom energijom. Njegov dokumentarac o "bosanskim piramidama" iz 2019. godine je na Jutjubu pogledalo skoro 40.000 ljudi, a više hiljada turista svake godine poseti Visoko. Među njima ima i poznatih ličnosti, što dokazuje i prisustvo Novaka Đokovića.

Profimedia
 

A istina je tamo negde, u naučnim dokazima. Da li piramide u Visokom imaju svrhu pojačivača prirodnih izvora energije i da li je njihov značaj nekoliko svetlosnih godina ispred ograničenih znanja arheologa, egiptologa, geologa i istoričara o piramidama, ostaje nam da vidimo u budućnosti.

 

BONUS  VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike