Đavolja varoš - čudo prirode na Balkanu

17.09.2020

18:32 >> 14:44

0

Autor: 24sedam

Iako đavolja, nimalo strašna varoš

Đavolja varoš - čudo prirode na Balkanu
Copyright Profimedia

Nadaleko čuvena među Srbima, ništa manje i u svetu, Đavolja varoš smeštena na obroncima planine Radan, nedaleko od Kuršumlije jedna je od najvećih turističkih atrakcija juga Srbije. Najveću popularnost stekla je kao kandidat Srbije za novih 7 svetskih čuda. Nestvarna igra prirode stvorila je 202 čudesna kamena stuba visoka od 2 do 15 metara, o kojima se prepričavaju i prenose sa kolena na koleno, razne legende.

profimedia

Prva glasi da su nekada davno na ovom prostoru živeli skromni, religiozni ljudi. Kako đavo nikad ne spava, poturi meštanima “đavolju vodicu”, da popiju, i da potpuno zaborave na rodbinske veze i požele da venčavaju braću i sestre. To se i dogodi. Vila za koju se veruje da i danas čuva ovaj kraj, pokušala je da osujeti đavolji plan. Kako u tome nije uspevala, molila se Bogu da pomogne i Gospod usliši njene molitve. Dunuo je jak, hladan vetar i svatove sa mladencima okamenio pokazujući da se ovakav greh mora kazniti.
Druga legenda kaže da zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pored crkvišta Sv. Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini ovih čudnih zemljanih figura. Posetioci, verujući u ovu legendu ali i u isceliteljske moći crkve vezuju maramice za drvo. Veruje se da kada se drvo napuni, zakopava se u zemlju i tako nestaju sve muke.
Postoji i predanje da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži.
Nauka ima svoje objašnjenje. Erozija tla i sastav zemljišta u kombinaciji sa suncem, vetrom, kišom i promenama temperature stvorili su ove u svetu jedinstvene figure.

Bilo da ste avanturista li ne, u šta god da odlučite da verujete, u reč nauke ili narodna verovanja i legende, ovo mistično mesto morate doživeti uživo jer ćete ga sasvim sigurno pamtiti zauvek.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike