Italija planira da od napuštenog ostrva na kojem je bio zatvor napravi muzej na otvorenom (FOTO)

19.06.2021

17:00 >> 17:51

0

U obnovu ostrva biće uloženo 86 miliona evra a prve turiste će primiti 2025. godine

Italija planira da od napuštenog ostrva na kojem je bio zatvor napravi muzej na otvorenom (FOTO)
Copyright Printscreen/ Ostrvo Santo Stefano

Između Rima i Napulja nalazi se sićušno napušteno vulkansko ostrvo Santo Stefano koje ima burnu prošlost.

Na ovom ostrvu u Tirenskom moru, pre 56 godina se nalazio zatvor gde su kazne služili politički neistomišljenici, kriminalci, banditi i anarhisti. Danas, samo retki avanturisti i ribari svraćaju čamcima do zapuštenog ostrva gde mogu da vide zatvorske ćelije sa kojih se ljušti boja a vrata vise sa šarki.

Printscreen/ Ostrvo Santo Stefano

Italija planira da to promeni i od ostrva napravi muzej na otvorenom. Ako sve bude teklo po planu, prvi turisti će na ostrvo, pretvoreno u muzej na otvorenom, kročiti 2025. godine, čime će se poboljšati turistička ponuda regije Ventotene.

Sledeći primer Kalifornije i zloglasnog zatvora Alkatraz, Italija planira da od zatvorskog ostrva napravi novu turističku destinaciju. Neke zgrade i područja će biti obnovljena i imaće svoju izvornu funkciju, dok će druge dobiti novu svrhu. Plan je, između ostalog, da se zatvorska pekara pretvori u kafić a kuća upravnika zatvora u hostel sa 30 soba.

Printscreen/ Ostrvo Santo Stefano

U preuređenje ostrva biće uloženo 86 miliona dolara, navodi CNN. Muzej na otvorenom je zamišljen kao mesto gde će se održavati predavanja o prošlosti zatvora ali i umetničke radionice i seminari o Evropskoj uniji.

Kazneno-popravni zavod Santo Stefano otvoren je 1795. godine i imao je 99 ćelija za zatvorenike koji su dobijali visoke i oštre kazne a hrane vrlo malo.

Printscreen/ Ostrvo Santo Stefano

Tokom italijanske fašističke vladavine, od 1922. do 1943. godine, zatvor se uglavnom koristio za političke disidente poput Sandra Pertinija, koji je kasnije postao italijanski predsednik.

Pedesetih godina prošlog veka upravnik zatvora, Euđenio Perukati, poboljšao je boravak zatvorenika tako što je napravio fudbalski teren, bioskop i vrtove. Zatvorenicima je dao da vode zanatske radnje u kojima su mogli da prodaju i kupuju robu.

Printscreen/ Ostrvo Santo Stefano

Zatvor je prestao sa radom 1965. godine.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike