Termalna banja sa vodom ružičaste boje!

22.02.2022

10:14

0

Nestvarnom bojom podseća na egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika

Termalna banja sa vodom ružičaste boje!
banja4 - Copyright Printscreen/YouTube

Kako bi se oživeo Pačir, predstavnici mesne zajednice su pokrenuli inicijativu za izgradnju banje. Oni su 2006. godine na jednom konkursu dobili sredstva za bušenje termalnog bunara. Izbušen je u periodu od 2008. do 2010. godine i nakon toga Mesna zajednica „Pačir“ je iz sopstvenih sredstava izgradila banju.

Printscreen/YouTube
 

Termalna banja Pačir radi već šest godina, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo i radi 365 dana u godini. Lekovita voda izvire na oko 1400 m dubine i na samom izvorištu temperatura vode je 72 stepena Celzijusa. Kako se voda približava površini, lagano se hladi na oko 35 stepeni Celzijusa jer se meša sa čistom bunarskom vodom.

Printscreen/YouTube
 

Voda je slana i sadrži oko 21g soli po litri vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru. Zaista, Parič banja se može smatrati „ružičastom kapi“ Panonskog mora, kupanje u ovoj vodi pomaže reumatičarima. Takođe, mnogi ljudi se na jezero upućuju zbog kožnih oboljenja (pogotovo psorijaze), ali i zbog jačanja imuniteta. 

Printscreen/YouTube
 

Pačir banja se nalazi u Vojvodini, opština Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice.Od Subotice je udaljena svega 30 km, od Novog Sada oko 90 km (1h vožnje), a od Beograda oko 180 km (2h vožnje).

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike