Šminka ima rok trajanja: Proverite šta imate u neseseru i bacite ono što ne valja

03.12.2020

10:40 >> 09:28

0

Autor: Z. A.

Vreme je za veliko spremanje

Šminka ima rok trajanja: Proverite šta imate u neseseru i bacite ono što ne valja
Copyright Pexels/ Anderson Guerra

Možda je ovo pravi mesec ove odlazeće godine da pretresete svoj neseser sa šminkom i fioke u kojima držite proizvode koje u neseser ne mogu da stanu. Pregledajte svaki komad i bacite sve čemu je prošao rok i što više ne koristite. To je vaša moguća i zdrava misija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Večna inspiracija: Frizure slavnih dama čije fotografije žene i danas nose kod frizera

Jer bacanje stvari i čišćenje nas i opušta i oslobađa, pa ne žalite da bacite senke, naročito velike palete koje čekaju bolje dane i selite ih s mesta na mesto već godinama. Čišćenje i bacanje stvari direktno je povezano s mentalnim zdravljem, a to je briga o sebi i samim tim lepota.

Kako da znate čemu je istekao rok trajanja

Najlakše ćete promene primetiti prema izgledu i mirisu. Ukoliko primetite bilo kakve promene, vreme je da ga bacite. Olovke će se isušiti, isto kao i maskare u kojoj će se pojaviti i grudvice, a puderi i senke u kamenu dobiti masnjikav i sjajan sloj po površini, tečni puderi i kremasti proizvodi će se raslojiti (vrlo često sa uljanom komponentom na površini).

Svaki proizvođač stavlja na ambalažu rok trajanja, ali i za to postoje dva različita simbola. Jedan se odnosi na rok trajanja nakon otvaranja i obično je predstavljen crtežom ambalaže sa otvorenim poklopcem i brojem meseci (6-12 meseci), a drugi se odnosi na neotvoren proizvod i obično iznosi oko 30 meseci od datuma pravljenja i predstavljen je simbolom peščanog sata.

Okvirno, rok trajanja šminke koju ste otvorili je sledeći:

Maskara

Maskara je proizvod koji ima nakraći vek trajanja. To je zato što u nju svaki čas ulazi vazduh koji suši proizvod, ali i unosi bakterije. Zato, nju ne bi trebalo držati duže od dva-tri meseca. Ukoliko osetite da se tekstura mnogo sasušila ili je počela čudno da se oseća, možete je baciti i pre. Pod uslovom da je ne koristite svakodnevno ona može trajati do šest meseci.

Pexels

Tečni puder

Tečna podloga je jedan od najskupljih proizvoda koji ćemo kupiti, ali i najpotrebnijih, pa želimo da nam dugo potraje. Ipak, treba imati na umu da je ovo proizvod tečne teksture, a oni su skloniji tome da se pokvare. Jer sve što ima vode u sebi, kraće će trajati. Životni vek tečnog pudera u vašoj fioci ne bi trebalo da bude duži od osam do 12 meseci. A ako vidite da se formula rastavlja, odmah ga bacite.

Ajlajner

Ajlajneri u formi olovaka se često režu, pa je mnogo teže da se pokvare jer se bakterije stalno uklanjaju. Ali tečni ajlajneri su druga priča! Oni mogu trajati između šest i 12 meseci, a posle toga treba da ih bacite. Sasušeni su, a oči osetljive i treba se paziti infekcija.

Karmin

Karmin može trajati do tri godine neotvoren, ali čim ga otvorite, njegov vek se smanjuje. Obratite pažnju na promene njegove teksture ili mirisa, pošto je to česta pojava kod karmina koji duže stoje. Tada je vreme da ga bacite i kupite novi.

Chanel

Sjaj za usne

Sjajevi za usne ne traju toliko dugo koliko traju karmini. Njihov vek trajanja je znatno kraći, i ne treba ga držati duže od šest do 12 meseci. Naravno i to zavisi od toga koliko često ga nanosite. Ali ako primetite da menja teksturu ili počinje čudno da miriše, otarasite ga se.

Puder u kamenu

Obratite pažnju na teksturu kamenog pudera ako ga imate duže vreme. Ukoliko primetite da postaje suvlja i tvrđa ili se odvaja u komadićima, vreme je da ga bacite. Vreme trajanja kamenog pudera je u proseku od šest meseci do godinu dana od kada ga kupite.

Korektor

Korektori su proizovodi koje nekako najsporije trošimo jer je samo malo potrebno da bi se pokrile nepravilnosti. Ako krene da menja boju ili miris, to je definitivno znak da ga se treba otarasiti! Korektori gušćih tekstura imaju rok trajanja i do dve godine, ali oni tečni bi trebalo da se bace posle godinu dana.

Senke, rumenila i bronzeri

Ako su u formi kamena/praha, što znači da su suvi, oni mogu trajati do tri godine! Nabavite novo rumenilo ili senku ako vidite da počinje da gubi svoj pigment ili menja teksturu. Kremasti ili tečni proizvodi iz ove kategorije imaju znatno kraći rok trajanja – do godinu dana!

Chanel

Šta da preduzmete da vam šminka duže traje

Ukoliko želite da vam šminka duže traje, vodite računa o higijeni i tome kako je koristite, uvek nanosite pudere i korektore čistih ruku, tako ćete biti sigurniji da je manje bakterija došlo u dodir sa vašom šminkom, ne delite vašu šminku ni sa kim i posebno obartite pažnju na sledeće:

*Držite je daleko od sunčeve svetlosti na hladnom i suvom mestu
Sunce i toplota ubrzavaju propadanje kozmetike, isto kao i hrane, a toplota je dodatno pogodna za razvoj bakterija. Preporučuje se da neke proizvode držite u frižideru.

*Nemojte držati šminku u kupatilu
Jeste zgodno, ali nije dobro. Slobodno se šminkajte u kupatilu, ali zatim šminku iznesite iz njega. Vlaga i toplota su idealni za razmnožavanje bakterija i gljivica, a to je nešto što zaista ne želite da gajite.

ČITAJTE I: Žene su samo htele da ofarbaju izrastak, frizer ih je pretvorio u sede dive

Profimedia

*Redovno čistite sve aplikatore
Preporuka jeste da se oni temeljno čiste nakon svake aplikacije (kako rade i profesionalni šminkeri), ali to u stvarnom životu „običnih smrtnika“ nije baš izvodljivo. Idealno bi bilo da ih perete posle svakog drugog korišćenja, a jednom nedeljno je apsolutni minimum i zato sve četkice i sunđere perite blagim deterdžentom (bar na svakih sedam dana).

SAZNAJTE I: Izbegnite iritaciju i bubuljice: Očistite četkice za šminkanje kao profesionalac

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike