Dermatolog upozorava na pet uobičajenih letnjih grešaka koje će uništiti vašu kožu

27.05.2024

12:01

0

Autor: K. O.

A znamo da koža pamti

Dermatolog upozorava na pet uobičajenih letnjih grešaka koje će uništiti vašu kožu
Copyright Freepik

Kraj je maja i sunce je već jako, a tek ulazimo u dugo toplo leto, tako da je pravi trenutak da mislimo na zaštitu naše kože.

Ako ste i ove godine čvrsto obećali sebi (ali i brojnim mladežima kojih je svake godine sve više na vašoj koži) da nećete izgoreti, vreme je da poslušate ovih pet saveta koje je dala dermatološkinja.  

Dr Andrea Suarez, koja se naziva „Dr. Dray” na TikTok-u, želi da vam pobroji pet velikih "ne-ne" kada sunce upekne.

„Jedna stvar koju ne radimo ovog leta je uništavanje naše kože“, izjavila je Suarez u dvominutnom TikTok-u koji je prikupio 15.500 pregleda tokom prošle nedelje.

„Ne sabotirajte svoje putovanje, napredak, kolekciju krema ovim greškama.

Alkohol na suncu

Suarez je objasnila da prekomerno nezaštićeno izlaganje suncu prerano stari kožu, što dovodi do bora i tamnih fleka, a istovremeno postavlja scenu za razne vrste raka kože. A piće samo pogoršava situaciju.

„Konzumacija alkohola iscrpljuje rezervoare antioksidansa u vašoj koži, čineći vašu kožu manje opremljenom da se nosi sa štetnim efektima ultraljubičastog zračenja sunca“, nastavio je Suarez.

Freepik
 

„Štaviše, pijani ljudi nisu najbolji procenjivači opasnosti i veća je verovatnoća da će dobiti opekotine od sunca jer ne shvataju da se prže.

Ako ćete tog dana piti na suncu, Suarez preporučuje nošenje šešira i kreme za sunčanje.

Nanošenje kreme za sunčanje sa lošom zaštitom

Pobrinite se da krema za sunčanje ima dobru zaštitu - Suarez je rekla dok se smejala proizvodu koji je reklamirao SPF od 6.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje SPF od najmanje 30, koji blokira 97% sunčevih UVB zraka.

Organizacija savetuje ponovno nanošenje kreme za sunčanje svaka dva sata ili odmah nakon znojenja, boravka u vodi ili brisanja peškirom. Ponovo nanesite vodootpornu kremu za sunčanje svakih 40 do 80 minuta.

Profimedia
 

Kupovina kreme za sunčanje sa repelentom protiv insekata

„Ne kupujte kombinovane proizvode za zaštitu od sunca/repelent protiv insekata jer repelent protiv insekata ne treba ponovo da se nanosi tako često kao krema za sunčanje“, rekla je Suarez.

„Zato uvek koristite repelent protiv insekata i kremu za sunčanje u odvojenim proizvodima.

Medicinski centar za rak Anderson Univerziteta u Teksasu kaže da ne bi trebalo da nanosite sprej protiv buba više od jednom dnevno.

Piling vaših opekotina od sunca

„Vaša koža je veoma ranjiva kada imate opekotine od sunca, zato nemojte da ih gulite“, molio je Suarez. „To povećava rizik od infekcije, ožiljaka, hiperpigmentacije. Važno je da ako dobijete opekotine od sunca, klonite se sunca.”

Yale Medicine preporučuje ublažavanje bolova od opekotina od sunca brzim, hladnim tuširanjem ili kupkom, korišćenjem lagane hidratantne kreme koja sadrži aloju veru ili soju i pijenjem dodatne vode.

Profimedia
 

Spaljivanje krpelja sa vaše kože

Sezona krpelja je već u toku, a Suarez upozorava da ne oštetite svoju kožu prateći „bapske priče“ koje kažu da morate da uklonite krpelja tako što ćete ga spaliti.

„Umesto toga, ono što želite da uradite je da uzmete pincetu i uhvatite krpelja što bliže površini kože“, savetovala je Suarez. „Samo nežno povucite nagore, a zatim stavite krpelja u malo alkohola, piše Post.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike