Proteinski šejkovi su ćao, sada su in kolagen kokteli: A da li će vas ovaj trend podmladiti komentarišu stručnjaci

22.02.2024

10:08

0

Autor: K. O.

Još jedan trend serviran širokim masama putem TikToka

Proteinski šejkovi su ćao, sada su in kolagen kokteli: A da li će vas ovaj trend podmladiti komentarišu stručnjaci
Copyright Freepik

Zaboravite proteinske šejkove - kolagen kokteli su ušli u modu sa obećanjem mlađeg izgleda kože.

Ali neki zdravstveni stručnjaci i šankeri loše govore o pripitom trendu, tvrdeći da alkohol negira efekte kolagena - a pića čak i nemaju tako dobar ukus.

„Alkohol može da dehidrira telo, uključujući kožu, što je u suprotnosti sa hidratantnim efektima kolagena“, rekao je za Well+Good ove nedelje Van Na Chun, registrovani dijetetičar, lični trener i vlasnik One Pot Wellness-a.

„Dok dodavanje kolagena alkoholu nije nužno štetno, zdravstvene prednosti kolagena se negiraju kada se konzumira sa alkoholom“, dodao je Chun.

Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i nazvan je lepkom koji ga drži zajedno. Nalazi se u vezivnom tkivu, tetivama, kostima, mišićima i hrskavici, a našoj koži daje elastičnost.

Proizvodnja kolagena se smanjuje kako starimo, što je dovelo do suplemenata kolagena, globalnog tržišta koje je 2021. godine bilo procenjeno na 1,99 milijardi dolara, iako su neki medicinski stručnjaci izrazili oprez u pogledu njihove efikasnosti.

Mešanje kolagena u prahu ili tečnog kolagena sa alkoholom je takođe uzelo maha poslednjih godina.

 

 

TikTok je pun recepata za kolagen kosmos, francuski martini sa kolagenom i vodku i punč kolagen.

Ali poznato je da alkohol dehidrira i upaljuje kožu, što je suprotno od nameravanog efekta kolagena.

„Alkohol je zapravo jedno od najgorih, najagresivnijih jedinjenja koja uništavaju vašu kožu“, rekao je njujorški nutricionista Jairo Rodriguez za Vogue u novembru. „Uvek se šalim sa svojim pacijentima: ’Ako želiš da ostariš, samo napred i pij!‘“

Jedna studija je pokazala da alkohol povećava bore na licu, natečenost ispod očiju i crvenilo kože, između ostalih pokazatelja starenja.

 

 

Catherine Gervacio, registrovani dijetetičar i pisac o ishrani, rekla je za Well+Good da su dodaci kolagena najbolje upareni sa hranljivom ishranom, a ne tečnom, pošto su vitamin C, cink i bakar potrebni za podsticanje proizvodnje kolagena.

Outlet je takođe pozvao dva veterana njujorška barmena da naprave neke kolagenske koktele - sa različitim rezultatima.

Ukus je upoređen sa „prljavim čarapama“, a tekstura je podsećala na „sirovi žele od limete“.

„Ne bismo preporučili kolagen ni u jednom piću“, izjavila je Lili DeForest-Kempbel, vlasnica i rukovodilac kuće Beekman iz 1897 u Njujorku, piše Post.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike