Šta ćemo nositi od nakita u 2024: Neki trendovi su opet zaživeli, a jedan je posebno zanimljiv

06.01.2024

12:27

0

Autor: V. I.

Nakit se sa vrata i ruku preseljava i na ostale delove tela

Šta ćemo nositi od nakita u 2024: Neki trendovi su opet zaživeli, a jedan je posebno zanimljiv
Copyright Profimedia

Kada se Bijonse pojavila tokom svoje turneje Renaissance noseći mini haljinu Tiffani & Co. koja je u potpunosti napravljena od dijamanata, postalo je jasno da draguljari razmišljaju van okvira. Značajan i moderan nakit sve više zauzima centralno mesto nakon što je tihi luksuz isprao eksperimentalne siluete, smele boje i maksimalistički dizajn. Na crvenom tepihu često pada na nakit da bi izgled izgledao iskočio, pa je kreativnost postala ključna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Biseri su, posebno, veoma popularni "Videli smo povećanje od 66 odsto u pretraživanju bisernog nakita tokom prošlog meseca“, kaže Libi Pejdž, tržišna direktorka portala net-a-porter.com. dodavši da srebro koje je mnogo pristupačnije od zlata takođe doživljava renesansu. "Na net-a-porter.com primetili smo  porast od 50 odsto u pretraživanju srebrnog nakita tokom prošle godine, jer naši kupci teže minimalističkom, čistijem i modernijem pristupu oblačenju“, dodaje Pejdžova.

Evo još pet ključnih trendova za koje se očekuje da će 2024. godinu učiniti veoma uzbudljivom.

1. Veliki povratak čokera

Ogrlice -koje se čvrsto nose oko vrata  ponovo su na dnevnom redu. Svaka skorašnja kolekcija nakita uključuje barem jedan čoker, a Dior i Louis Vuitton prednjače. Uma Turman je nosila Chopard napravljen od više niti s rubinima na Filmskom festivalu u Kanu 2023. godine, dok je Margo Robi nosila biserni čoker Asaela na premijeri filma "Barbi".

Profimedia
 

Ali nisu samo veličanstveni čokeri optočeni draguljima preporučeni za trend 2024. možete nositi i najjednostavniji oblik čokera - traku na koju je nakačen privezak.

2. Ukrasi za ruke

Ukrasi za ruke s dragim kamenjem pojavili su se u Diorovoj najnovijoj kolekciji visokog nakita, a pariska kuća je takođe dizajnirala seriju inventivnih komada Rose Des Vents, uključujući prstenje povezane sa narukvicama pomoću lančiža koji prolaze preko ruke.

Moderni nakit Nade Gazal i Šarlot Šesne istovremeno obuhvata palac i šaku, odražavajući tečne linije i apstraktne oblike savremenih skulptura koje su inspiracija za taj komad.

"Primetili smo povećanje od 40 odsto u pretragama za duplo prstenje u protekloj godini“, ističe Pejdž. Dvostruki prstenovi mogu da se prostiru na više prstiju horizontalno, da se protežu duž jednog prsta ili da poprime oblik „"toi et moi“ stila koji je postao popularan, delom zahvaljujući slavnim ličnostima, poput Emili Ratajkovski i Megan Foks.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

3. Inspiracija umetnošću

Kompanija "Tiffani & Co." sarađivala je sa američkim umetnikom Danijelom Aršamom na kreiranju šest privezaka sa popularnim likovima Pokemona Pikačua, Čarmandera, Skvirtla, Džiglipafa, Kubona i Mjua – koji svi dolaze u posebnoj plavoj kutiji. 

Najnovija kolekcija nakita kompanije "Veniex", koja se odnosi na tri remek-dela nadrealističkog umetnika Mana Reja "Ljubavnici" (1936), "Staklene suze" (1932) i Restaurirana Venera" (1936) – bila je izložena prošlog meseca u prestižnoj umetničkoj galeriji "Gagosian u Njujorku. Osnivačica brenda Eugenija Nijarkos odrasla je okružena umetnošću i ima posebnu naklonost prema nadrealizmu, u kojem "neobično izlazi iz običnog, otvarajući oči za nove perspektive“. 

4. Nakit za telo

Poslednjih meseci nakit koketira sa modom. "Cartier" je napravio zlatni ogrtač za Zoe Saldanu,  kopredsednica i kreativna direktorka "Chopard" Karolin Šojfele otišla je toliko daleko da je lansirala kolekciju couture haljine tokom Kanskog filmskog festivala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pomellato (@pomellato)

Pomellato je predstavio nakit za telo koji se može nositi preko košulje ili crne rolke na posao ili preko večernje haljine pri izlasku, Messika je predstavila dijamantske lance za ulepšavanje pantalona ili topova, a Ouie, nedavno lansirani londonski brend za izradu nakita, nudi ukras za košulje od srebra, zlata ili optočeni dijamantima koji se takođe mogu podesiti oko zgloba i stilizovati kao narukvice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ouie____

Ali najneverovatniji primer trenda nakita za odeću došao je iz Boucherona u obliku fleksibilnog magnetizovanog džepa sa crno-belim trakama od dijamanata i oniksa koji mogu da ulepšaju zimski kaput, večernju haljinu ili omiljeni par farmerki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boucheron (@boucheron)

5. Komadi inspirisani hranom

Jabuke i privesci su u centru pažnje u privescima brenda Loquet, umetnica Silvija Furmanovič služi ukusne minđuše od pečuraka od ručno izrezbarenog drveta sa šarenim dragim kamenjem, dok je komad testenine u obliku mašnice centralna tačka ogrlice Roksane First iz Rokanne First.iz kolekcije "Buon Appetito".

"Želela sam da uhvatim seksepilnost italijanske hrane i kombinujem je sa malo stava ženskih ikona u mafijaškim filmovima“, kaže Džesika Mekormak o svom najnovijem projektu, Carmela, nazvanom po ženi Tonija Soprana, koji reprodukuje uskovitlane špagete testenina u dijamantima i zlatu na vratu modernih dama, piše britanski Vogue.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike