Hitan oporavak noktiji i zanoktica do Nove godine: Tretmani koje možete sami da napravite kod kuće

27.12.2023

19:06

0

Autor: V. I.

Tri recepta za momentalni boljitak

Hitan oporavak noktiji i zanoktica do Nove godine: Tretmani koje možete sami da napravite kod kuće
Copyright Freepik

Baš kao što niske temperature negativno utiču na kožu i kosu, isto se dešava i sa našim noktima. Već smo utvrdili da je nega noktiju podjednako važna kao i nega kože i kose, posebno zimi. Iako su apoteke opskrbljene raznim proizvodima za negu noktiju i zanoktica, ključ zdravih noktiju možda se krije u vašoj kuhinji. Pa, ako volite da koristite kozmetiku sa prirodnim sastojcima, pronašli smo neka rešenja koja možete isprobati ove zime.

Freepik
 

Ovi "uradi sam" tretmani prave se za samo nekoliko minuta, a njihova glavna svrha je jačanje slabih i lomljivih noktiju. Oni doprinose obnavljanju izgubljenih hranljivih materija neophodnih za rast i zdravlje vaših noktiju. Osim toga, u zavisnosti od kombinacije sastojaka, neguju zanoktice, stimulišu rast noktiju, smanjuju žutilo ili doprinose dubokoj hidrataciji koja sprečava ljuštenje i pucanje noktiju.

S belim lukom

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika sitno seckanog belog luka

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u plitkoj posudi. Potopite nokte u smešu oko 10 minuta. Maslinovo ulje hrani i jača nokte, dok ih limunov sok dezinfikuje. Beli luk sadrži selen koji podstiče rast i snagu noktiju, kao i vitamin E, a ima i antifungalno i antibakterijsko dejstvo. Tretman se radi dva do tri puta nedeljno.

Sa šea puterom

Sastojci:

  • 2 kašike shea putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kapi eteričnog ulja ruže

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u posudi. Nanesite masku na ruke i nokte, masirajte nekoliko sekundi. Zatim stavite ruke u pamučne rukavice i ostavite da deluje oko 20 minuta. Tretman se radi jednom nedeljno.

Za suve nokte sklone ljuštenju

Sastojci:

1 kašičica meda
1 kašičica grčkog jogurta
1 kašika zgnječene banane

Priprema:

Pomešajte sve sastojke da napravite glatku pastu. Nanesite smešu na nokte i nakon deset minuta isperite mlakom vodom. Za najbolje rezultate koristite ovu masku najmanje dva puta nedeljno. Banane sadrže hranljive materije i vitamine poput vitamina B-6 i vitamina C koji mogu pomoći zdravlju vaše kože. Takođe sadrže silicijum dioksid, koji može stimulisati proizvodnju kolagena, koji održava nokat hidratizovanim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike