Nova istraživanja ne daju dobre rezultate: Gel-manikir može da bude opasan, a ne možete ni da zamislite zbog čega

14.04.2023

17:26

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko se često podvrgavate ovoj tehnici sređivanja noktiju, vaši prirodni nokti će biti stanjeni, ali to nije sve

Nova istraživanja ne daju dobre rezultate: Gel-manikir može da bude opasan, a ne možete ni da zamislite zbog čega
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sve žene vole da imaju lepe i sređene nokte, pa tako mnoge redovno odlaze na manikir u salone, kako bi nokte ojačale gelom, ili kako bi uradile gel-lak.

Ipak, ako je sudeći po novim otkrićima, gel-manikir ne samo što stanjuje prirodne nokte, već može da izazove i mnogo veće posledice.

Naime, istraživanja su potvrdila prisustvo štetnih hemikalija u lakovima za nokte, ali je utvrđena i štetnost acetona i UV lampi koje su neizostavni alat kada je u pitanju ova tehnika sređivanja noktiju.

Unsplash
 

Može da ošteti DNK u ćelijama kože

- Svaki manikir ostavljen na noktima duži period predstavlja opasnost za vaše zdravlje, jer nemate uvid u promene koje se dešavaju na vašim noktima - naglašava dr Kris Ejdigan, dermatolog na Njujorškom univerzitetu.

Nedavna studija je pokazala da zračenje koje emituju UV sušači laka za nokte koji se obično koriste na gel-laku za nokte, može da ošteti DNK u ćelijama kože i da izazove mutacije u ljudskim ćelijama.

Unsplash
 

- Naša studija opisuje potencijalni faktor rizika od raka za žene koje redovno rade gel-manikir. Važno je odmeriti rizik, posebno za ljude sa većom osetljivošću na UV svetlost i podložnim raku - rekla je dr Marija Živagui, prvi autor studije i postdoktorand u laboratoriji "Aleksandrov" na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Profimedia
 

Faktor rizika

Godinama se polemiše o UV sušačima koji se koriste za gel-manikir kao faktoru rizika za rak kože i te tvrdnje su smatrane kontroverznim i zahtevaju dodatno proučavanje.

Ipak, stručnjaci tvrde da bilo koja vrsta manikira u salonu za nokte može da nosi zdravstvene rizike.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike