Lepila nalepnice na "birkinke" i nosila ih dok se ne istroše. Koliko je Džejn imala torbi tokom života i zašto je baš ona bila inspiracija?

17.07.2023

11:27

0

Autor: K. O.

Sve je počelo u avionu, a završilo u istoriji

Lepila nalepnice na "birkinke" i nosila ih dok se ne istroše. Koliko je Džejn imala torbi tokom života i zašto je baš ona bila inspiracija?
Copyright Profimedia

Juče je u 76. godini svet napustila poznata glumica i pevačica, ali i velika modna ikona. Džejn Birkin bila je prva "it" devojka, u pravom smislu te reči. Po njoj ime nosi jedna od najpoznatijih i najluksuznijih tašni na svetu, koju proizvodi francuska modna kuća "Hermes".

"Birkin" tašna, koju sada nose bogati i slavne - a ne možete ušetati u prodavnicu i samo je kupiti - prvi put je predstavljena 1984. godine.

Kada je tek izašla, koštala je oko 2.000 dolara, a danas joj se cena kreće između 10.000 do 40.000 evra.

Nakon uspešne saradnje između glumice Džejn Birkin i "Hermesa", tašna je zvanično puštena u prodaju kao luksuzni proizvod ove modne kuće. Od tada je postala jedan od najprepoznatljivijih i najcenjenijih modela tašni u svetu mode.

Sve je počelo visoko u oblacima

Priča o tome kako je tašna dobila ime po glumici počela je 1981. godine, kada su Džejn i Žan-Luj Dima, tadašnji izvršni direktor "Hermesa", slučajno sedeli jedno pored drugog na letu iz Pariza za London. Tokom leta, Džejn Birkin se žalila da ne može da pronađe adekvatnu torbu koja bi bila i elegantna i praktična. Tada joj je Dima predložio da "Hermes" napravi torbu po njenim željama.

Profimedia
 

- Bila sam u avionu kada se plastična kesa u kojoj su bile sve moje stvari pocepala i sve je ispalo – moj dnevnik, papiri, sve - rekla je ona za "Njujork tajms" 2010. godine.

- Baš kad sam govorila kako bih volela da "Hermes" napravi torbu u koju bi mogle da stanu sve moje stvari, čovek koji je sedeo pored mene je radio za tu modnu kuću – to je bio Žan-Luj Dima, glavni dizajner. Već su imali "Keli" torbu, nazvanu po Grejs Keli, pa je počeo da radi na torbi "Birkin". Otišla sam u atelje i on ju je napravio od kartona. Kada smo razgovarali rekla sam da bi trebalo da naprave neke promene, kao što je povećanje džepova. I tako je i urađeno - rekla je Džejn Birkin.

Ona je imala nekoliko zahteva, uključujući dovoljno prostora za sve njene stvari, ali i udobne ručke koje bi mogle da se nose preko ruke ili ramena. Takođe je želela da tašna bude jednostavnog, ali elegantnog dizajna.

Rezultat ove saradnje bio je model tašne koji je kasnije nazvan "Birkin". Tašna je postala izuzetno popularna među poznatim ličnostima i ikonama stila, kao i među bogatim i uticajnim osobama širom sveta. Njena ekskluzivnost, ručna izrada i upotreba visokokvalitetnih materijala doprinose njenom statusu simbola luksuza.

Profimedia
 

Torbe su osvojile svet i danas je stvar prestiža među bogatima nošenje upravo "birkinke".

Godine 2015. Birkinova je zatražila od "Hermesa" da ukloni njeno ime iz svoje torbe nakon istrage PETA o navodnom tretmanu proizvođača prema krokodilima i aligatorima.

Nije želela da gomila torbice, a koliko je "Birkin" torbi imala Džejn tokom života?

Za razliku od superbogatih koji imaju desetine torbica, Džejn nije bila u tom fazonu.

Prihvatila je besplatnu torbu od "Hermesa" u zamenu za korišćenje njenog imena. Poslednjih godina je dobijala godišnju naknadu za korišćenje svog imena, a davala ju je u dobrotvorne svrhe.

Iako su njena priča i prezime bili inspiracija za torbice, kruži priča da je glumica nosila samo jedan model torbe sve dok ga ne istroši, a do 72. godine imala je svega pet "birkinica".

Dakle, nosila bi jednu torbicu, a kada bi je nakon godina korišćenja istrošila, poklanjala bi je na aukciju u dobrotvorne svrhe.

Profimedia
 

Čak je verovala da torba postaje lepša s godinama korišćenja. Prema njenom mišljenju, suština te torbice nije bila u tome da skuplja prašinu na polici i da se dira samo rukavicama kako je ne bi oštetili ili zaprljali.

Ukrašavala je svoje torbe, jer nije želela da izgledaju isto kao druge.

- Nema zabave u torbi ako se ne šutira naokolo, tako da izgleda kao da je mačka sedela na njoj, a obično i jeste - rekla je u jednom intervjuu.

Svoje "birkinke" je čak ukrašavala - nalepnicama.

- Uvek stavljam nalepnice i perle. Ne želim da izgledaju isto kao kod svih drugih - rekla je jednom prilikom.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike