Putovanje kroz vekove: Fascinantna istorija naočara za sunce

17.06.2023

10:58

0

Bilo da želite da zaštitite oči od sunca ili da upotpunite svoj izgled, istorija ovih nezaobilaznih modnih dodataka ostaje fascinantna priča o inovaciji i stilu

Putovanje kroz vekove: Fascinantna istorija naočara za sunce
Žena, naočare za sunce 3 - Copyright Pixabay

Naočare za sunce su postale neizostavan modni detalj i neophodna zaštita od štetnih sunčevih zraka. Kroz vekove su evoluirale i pratile promene u dizajnu, tehnologiji i stilu. Zaplovimo zajedno kroz istoriju ovih nezaobilaznih modnih dodataka.

Nosili ih i faraoni i rimski imperatori

Početak upotrebe naočara za sunce seže u antičku istoriju. Prema nekim izvorima, u Kini su se već 12. veka pr. n. e. koristile naočare sa tamnim staklom za zaštitu od sunca. U Egiptu su faraoni nosili naočare sa zelenim staklom, dok su rimski imperatori preferirali naočare sa smaragdno obojenim staklima.

Međutim, moderna era naočara za sunce započela je u 18. veku. Engleski naučnik Džejms Epton bio je pionir u izradi naočara sa staklenim sočivima koja su pružala zaštitu od sunčeve svetlosti. Ipak, ove naočare su bile nepraktične i teške za nošenje.

Popularne među slavnim ličnostima

Prava revolucija u dizajnu naočara za sunce desila se u 20. veku. U početku su naočare bile pre svega medicinski proizvod, namenjen zaštiti očiju vojnika i pilota od štetnih sunčevih zraka. Ubrzo su postale popularne među slavnim ličnostima kao modni detalj.

1920-ih godina, naočare za sunce su postale simbol stila i glamura. Zvezde poput Marlen Ditrih i Gloria Svanson nosile su naočare sa velikim okvirima i tamnim staklima, stvarajući ikoničan izgled koji je brzo postao trend među masama.

Naredne decenije donose inovacije u dizajnu i tehnologiji naočara za sunce. U 1930-ima, polarizovana stakla su se pojavila, pružajući dodatnu zaštitu od odsjaja i poboljšavajući jasnoću vida.

Wikipedia
 

 

U 1960-im godinama, popularnost naočara za sunce dostiže vrhunac zahvaljujući ikoničnom dizajnu avijatorskih naočara koje su nosili muzičari poput Džona Lenona i Džima Morisona.

Od 1980-ih godina, postaje trend nositi naočare za sunce sa sportskim izgledom. Sportski brendovi poput Oakleya su se istakli u razvoju naočara koje su kombinovale stil, zaštitu i funkcionalnost, prilagođavajući se potrebama aktivnih ljudi.

Neizostavan modni detalj

U današnje vreme, naočare za sunce su neizostavan modni detalj koji se prilagođava različitim stilovima i trendovima. Sa napretkom tehnologije, moderne naočare za sunce često imaju specijalne premaze koji štite od UV zraka, smanjuju odsjaj i poboljšavaju vid.

Pixabay
 

 

Dakle, dok se moda i tehnologija i dalje razvijaju, naočare za sunce ostaju važan deo naše svakodnevice. Bilo da želite da zaštitite oči od sunca ili da upotpunite svoj izgled, istorija ovih nezaobilaznih modnih dodataka ostaje fascinantna priča o inovaciji i stilu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike