Osam tihih ubica mladolikosti: Ove navike bi mogle da vam ubrzaju starenje

07.09.2022

18:14

0

Autor: D. R.

Morate upamtiti da mala dela samoljublja značajno doprinose samozadovoljstvu i dugoročnom zdravlju, a samim tim i vašoj mladolikosti

Osam tihih ubica mladolikosti: Ove navike bi mogle da vam ubrzaju starenje
profimedia-0029543989 - Copyright Profimedia

Sa izuzetkom dece i tinejdžera, skoro svi žele da izgledaju mlađe. Međutim, iako skupi losioni i kozmetički tretmani sigurno mogu poboljšati vaš izgled, najprihvatljivija investicija je u promeni vaših svakodnevnih aktivnosti.

Ispostavilo se da su najveće tajne protiv starenja možda u vašim svakodnevnim navikama.

"Bright Side" je sastavio listu najčešćih grešaka koje treba da prestanete da pravite ako želite da ostanete zdravi i mladi dugo vremena.

1. Svakodnevno koristite slamčice

Slamčice nisu samo štetne za životnu sredinu, već su štetne i za naše lice. Naučnici su pokazali kako upotreba slamčica podstiče stvaranje finih linija i bora oko usana. Pored toga, stalno stezanje istih mišića može vremenom pogoršati kolagen, što može učiniti da izgledate stariji nego što jeste.

2. Jedete puno kolača i drugih peciva

Prema istraživačima, peciva i drugi slatkiši često su bogati dodacima šećera i masti, što doprinosi debljanju i lošem oralnom zdravlju. Osim što nije zdrav, šećer izaziva i neka upalna stanja. Ovi atributi mogu ubrzati starenje i učiniće da izgledate umorno, natečeno i naborano.

Pexels
 

3. Ne spavate dovoljno

Prema naučnim istraživanjima, spavanje kraće od sedam sati svake noći može smanjiti vaš životni vek. Pored toga, učinićete da izgledate i osećate se mnogo starijim nego što jeste.

Prvo, nedovoljno sna iscrpljuje mentalnu i fizičku izdržljivost potrebnu za završetak uobičajenog dana do te mere da može učiniti lični i profesionalni uspeh veoma izazovnim. Drugo, neadekvatan san je štetan za telo, posebno za srce i mozak. Treće, ljudski hormon rasta se takođe stvara tokom spavanja, stvarajući zdrav tonus mišića.

Profimedia
 

4. Ne nosite naočare za sunce

Iako spoljašnje svetlo možda ne izgleda kao da je jako, uvek treba da nosite naočare za sunce. Zaštita očiju od sunca pomaže u očuvanju vida. Pored toga, često žmirkanje na intenzivnom svetlu ubrzava stvaranje finih linija i bora oko očiju i čela. Sunčanje može dati zdrav sjaj, ali produženo izlaganje suncu ili solarijum mogu izazvati nepravilnosti pigmentacije, posebno oko očiju.

5. Držite popularne dijete

Popularne dijete, uprkos njihovoj privlačnosti, nikada nisu dobra ideja. To nije trajno rešenje. Prema istraživanju, brza dijeta može učiniti da se osećate starijim jer snižava nivo energije, narušava fokus i izaziva depresiju. Nesposobnost kože da reaguje na smanjenje težine takođe može da izazove bore i opuštenost. Kontrola težine je neophodna za dobro zdravlje, ali ne bi trebalo da pokušavate da izgubite više od 500 grama do kilogram svake nedelje.

Profimedia
 

6. Ne dajete sebi dovoljno vremena

Mnogima od nas ovo izgleda nedokučivo, ali realnost je da niko nikada neće izdvojiti vreme za nas same. Dakle, to je nešto što morate da uradite za sebe, i to je suštinska mera protiv starenja. Počnite tako što ćete razviti male dnevne rutine za sebe, kao što je pisanje dnevnika pre spavanja ili odlazak na večernje trčanje. Ova mala dela samoljublja značajno doprinose samozadovoljstvu i dugoročnom zdravlju.

7. Ignorišete svoje mentalno zdravlje

Istraživanja pokazuju da depresija ubrzava lezije mozga, što zauzvrat ubrzava proces starenja. Dakle, ako ste imali tmurne dane duže od dve nedelje, trebalo bi da potražite stručnu pomoć za svoje mentalno zdravlje. 

Pexels
 

8. Ne vežbate dovoljno tokom nedelje

Sa najvećom iskrenošću ste odlučili da vežbate više. Međutim, vaš raspored je bio toliko naporan da je vežbanje ostalo u drugom planu. Nažalost, nedostatak fizičke aktivnosti je jedan od najbržih načina za starenje tela. Prošetajte, idite u teretanu ili vežbajte jogu najmanje tri puta nedeljno kako biste ublažili napetost. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike