Maskne su naša nova realnost

19.09.2020

16:00 >> 09:03

0

Kako sprečiti i lečiti ove nepravilnosti na našoj koži

Maskne su naša nova realnost
Copyright Profimedia

Nošenje zaštitne maske postalo je naša svakodnevnica. Ako su letnje vrućine u kombinaciji sa zaštitnom maskom napravile ”nered” na vašem licu, donosimo nekoliko saveta uz koje biste mogli poboljšati stanje kože i istovremeno sprečiti nastanak novih nepravilnosti.

U bjuti industriji već pojavio pojam maskne koji opisuje akne koje su nastale kao posledica nošenja maske. Maskne se tako pojavljuju na bradi, obrazima i oko usana.

Tu neželjenu pojavu moguće je usporiti ili sprečiti odabirom prave zaštitne maske, prilagođenom bjuti rutinom, te izbegavanjem nošenja šminke ispod maske.

Odabir zaštitnih maski od materijala koji propuštaju vazduh

Samo trljanje bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacije. Još kad tome dodamo vrućine i znojenje, nije ni čudo što naša koža burno reaguje. Ona postaje crvena, nadražena i suva jer gornji sloj kože postaje mekši i sklon iritacijama, a kod nekih će se pojaviti i osip na mestima koja su bila pokrivena maskom. To se događa zato što dišemo direktno u masku, ona zadržava toplinu, stoga naša koža postaje vlažna, a pore upijaju svu nečistoću s lica i zače se.

Prvi korak koji možemo učiniti kako bismo sprečili pojavu nepravilnosti na licu jest korišćenje prirodnih i mekanih maski za lice. Birajte maske od materijala koji propuštaju vazduh poput pamuka. Na taj će se način minimalizirati znoj i nakupljanje sebuma. Takođe, kada je to sigurno i kada se fizički distancirate, uzmite predah od maske. Ako ste je primorani nositi osam sati, masku je s vremena na vreme dobro promeniti, a lice osvežiti.

Takođe, nakon svakog nošenja masku je potrebno oprati. Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom.

Pixabay

Nega kože

Kožu je važno zaštiti ispod maske. U ovakvim uslovima koži je potrebna posebna nega, pa ne preskačite čišćenje i hidrataciju kože pre stavljanja maske i nakon skidanja.

S pojavom osipa, mitesera i akni zbog nošenja zaštitne maske najviše će problema imati prvenstveno oni koji su skloni takvim promenama i imaju problematičnu ili masniju kožu. U tom slučaju možete isprobati proizvode obogaćene cinkom koji čisti i osvežava osetljivu i kombinovanu kožu.

Pudere i šminku za lice radije izbegavajte jer oni mogu dodatno začepiti žlezde i pore, te tako izazvati pojavu akni i stvoriti probleme. Obavezna je krema sa zaštitnim faktorom.

Nakon nošenja maske lice očistite i uklonite nečistoće i šminku.  Piling se ne preporučuje više od dva puta nedeljno. Na kraju ponovo ide krema u skladu sa vašim tipom kože.

Kod tih koraka važno je da ste istrajni i da date koži dovoljno vremena da se oporavi. Za koje se god proizvode za čišćenje i hidriranje odlučili, neka oni budu nežni i oslobođeni alkohola i parabena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike