Srpski princ Dimitrije Karađorđević od Jugoslavije dizajnira nakit koji krasi svetski džet-set

24.09.2020

10:45 >> 14:04

0

Svo svoje kulturno i istorijsko nasleđe utkao u vanremenske komade

Srpski princ Dimitrije Karađorđević od Jugoslavije dizajnira nakit koji krasi svetski džet-set
Copyright Printscreen/Instagram

U njegovim venama teče plava krv, a on je svo svoje kulturno i istorijsko nasleđe utkao je u raskošni nakit koji već godinama unazad uspešno dizajnira. Princ Dimitrije (Aleksandrov)  Karađorđević (62), sa prebivalištem u Njujorku, nedavno je objavio i knjigu “Once upon a Diamond” u kojoj otkriva svoje porodično nasleđe i priča o svojoj ljubavi prema draguljima.

View this post on Instagram

June 26th 1965, my mother’s cousin Princess Olympia Torlonia got married in Rome in the basilica of Santa Maria in Trastevere to the French industrialist Paul-Annick Weiller. My twin and I were two of the 6 little pages of honor dressed in 18th Century style sky blue silk capes and trousers and white shirts and stockings. There was a terrible heat wave with temperatures close to 95 degrees. My mother was worried we might faint and told us that if we didn’t feel well to come see her and she would give us a candy. Those big, flat, white, round candies melted in your mouth and felt very cold…bliss…pure yumminess… and during the whole mass I was obsessed with this delicious candy. Of course at that age I had no idea it was so hot and I hadn’t even noticed the heat. Unable to resist any longer I crossed the church to claim the candy. My mother thought it was very funny and gave me the candy when I pretended I thought I didn’t feel well and “needed“ the candy. And here I am after the mass with my parents and my twin brother happy as could be having gotten my candy. The second photo is during the ceremony. We were so happy with our little costumes that we wanted to wear them every day and couldn’t understand why were not allowed to with the exception of our birthday the following year. #photooftheday #royalwedding #nostalgia #princessmariapia #casasavoia #torlonia #princedimitri #glam #instaphoto #instalike #instafollow #sweet #children #funny #princedimitri #costume

A post shared by Prince Dimitri of Yugoslavia. (@prince.dimitri) on Aug 1, 2019 at 7:29am PDT

-Od trenutka kada sam rođen, bio sam okružen fantastičnim nakitom – rekao je jedan od naslednika loze Karađorđevića, od oca Aleksandra (Pavlovog) Karađorđevića i majke Marije Pije od Savoje, potomak Katarine Velike, Luja XIV, Medičijevih, čovek u čijim venama teče krv grčkih, danskih, italijanskih, jugoslovenskih i belgijskih kraljevskih porodica.

Rođen je u Bulonj Bijankuru pre 62 godine, odrastao u Versaju, pohađao škole u Francuskoj i Švajcarskoj. Diplomirao je na Univerzitetu u Parizu iz oblasti  – poslovno pravo. U Njujork je prešao 1983. godine, gde je započeo svoju karijeru na Vol Stritu, gde je odlučio da se bavi nakitom. Dobio je mesto u aukcijskoj kući Sotbi, gde vremenom postaje njen potpredsednik. Tokom 15 godina koliko je proveo u Sotbiju postao je stručnjak za gemologiju. Pokrenuo je 1999. godine svoju liniju nakita, kolekciju manžetni sa dragim kamenjem, takođe je dizajnirao nakit za Berneis Njujork i Neiman Markus. Godine 2002. prešao je u Filips de Puri i Leksemburg sa svojom kolekcijom nakita, 2007. godine postao je partner sa Todom Morlijem i osnovao svoju kompaniju Princ Dimitrije, i otvorio salon na Menhetnu.

Kroz svoju kompaniju, uspeo je da realizije sopstvenu viziju ljubavi prema dragom kamenju, kombinaciji neobičnih materijala i boja, izmaštanih formi, obraćanja pažnje na detalje i finu ručnu izradu.

Njegov pra pra deda Veliki Vojvoda Vladimir od Rusije, zaslužan je za nastanak čuvenog ruskog baleta. Njegova pra pra baba, Velika Vojvotkinja Elena Vladimirovna od Rusije nasledila je sve dijamante i nakit koji je pripadao njenoj majci Velikoj Vojvotkinji Mariji Pavlovnoj od Rusije. Posle revolucije neki komadi tog nakita prisvojila je Kraljica Meri od Engleske, a danas ih nosi Kraljica Elizabeta II.

Da je čovek od stila, svedoči i to što je još 1994. godine poneo titulu najbolje odevene osobe na svetu! Jedna od dama koja je fascinirana njegovim nakitom je i Karolina Herera.

-Dimitri me je naterao da se zaljubim u akvamarin. Svi dragulji u njegovim rukama postanu dragoceni, laskavi i neodoljivo lepi – izjavila je ona jednom prilikom.

A njegova ljubav prema draguljima, svoj prvi crtež nakita uradio je sa 13 godina, najbolje je oslikana u jednoj rečenici:

-U pravim rukama i kamen može da progovori.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike