Jedina holivudska diva koja je Oskara preuzela u haljini koju je sama sašila: Članovi Akademije bili uvređeni njenom snalažljivošću

11.03.2023

17:07

0

Autor: Z. A.

Zanimljivo je da je na haljinu bila ponosna isto koliko i na ulogu za koju je nagrađena

Jedina holivudska diva koja je Oskara preuzela u haljini koju je sama sašila: Članovi Akademije bili uvređeni njenom snalažljivošću
Džoana Vudvard i Pol Njumen - Copyright Profimedia

Ovogodišnja dodela Oskara, 95. po redu, održava se u nedelju, 12. marta, u Dolbi teatru u Holivudu, a od ove godine sve kategorije prenose se uživo, pa ćemo moći da ih pratimo i mi u Srbiji - na Prvom programu RTS-a od dva sata ujutru do oko četiri časa.


U programu će biti dodeljene nagrade u 23 kategorije, voditelj će biti Džimi Kimel, a jedan od predmeta našeg interesovanja biće, kao i uvek, haljine za Oskara.

Zato vam donosimo jednu veoma zanimljivu priču o jednoj haljini sa 30. dodele Oskara.

Naime, glumica Džoana Vudvard osvojila je Oskara za najbolju glumicu 1958. godine za film „Tri lica Eve“ scenariste i reditelja Nanlija Džonsona, a jedinstvena je po tome što se na dodeli pojavila u haljini koju je sama sašila.

Njen šok nije bio glumljen kada je primala nagradu na 30. dodeli nagrada Američka akademije umetnosti i nauke. Ona je zaista bila uverena da nema šanse u toj kategoriji.

Kao članica Akademije, te godine je glasala za Deboru Ker, koja je bila nominovana u ovoj kategoriji za svoj rad na filmu „Heaven Knows, Mr. Allison“, ali verovala je da će kipić uzeti glavna glumica vesterna „Okrug Raintree“.

- Mislila sam da će Elizabet Tejlor uzeti nagradu, pa nisam želela da trošim mnogo novca na haljinu. Mislila sam da niko neće videti šta nosim - iskreno je priznala američka glumica koja je veći deo života bila štedljiva, uprkos svetskoj slavi i podebljem bankovnom računu.

Kad je došla pred dvoranu „Pantages“ u Holivudu 26. marta 1958. godine Džoana Vudvard je nosila smaragdnozelenu haljinu bez ramena s nabranom suknjom A-kroja napravljenom od svilenog tafta. Haljina je razotkrila njena ramena i leđa, te na suptilan način istakla njenu ženstvenu figuru.

Profimedia
Mijoši Umeki i Džoana Vudvard na 30. dodeli Oskara 1958. godine

- Potrošila sam sto dolara na materijal, sama sam je dizajnirala, a šila sam je dve nedelje - priznala je zainteresovanim novinarima.

Kad su je kasnije nazvali iz jednog muzeja i zamolili da donira haljinu za izložbu, Džoana nije želela da se odvoji od nje.

- Radila sam na toj haljini dve nedelje. Bila sam gotovo jednako ponosna na nju kao i na svog Oskara - skromno je priznala Džoana Vudvard.

Glumica je haljinu uparila s dugim belim rukavicama i krem torbicom, a preko svega je nosila svileni ogrtač. Na dodeli Oskara se pojavila u društvu svog novopečenog supruga i kolege Pola Njumena, koji joj je bio velika podrška te večeri.

Profimedia
Džoana Vudvard i Pol Njumen na 30. dodeli Oskara 1958.

Iako su i onda neki aplaudirali glumičinoj snalažljivosti, nisu svi bili srećni zbog njenog štedljivog poteza. Neki pojedinci stare holivudske garde bili su uvređeni njenom haljinom.

Bio je to jedini put u istoriji dodele ove nagrade duge 95 godina da pobednica na Oskarima nosi haljinu koju je sama sašila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vintage (@thosevintage)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike