Izabrana najlepša mačka na svetu: Prema "zlatnom preseku" tri rase su u vrhu, ali ovu krasi i lavlja hrabrost

26.11.2021

09:30

0

Naučnici su proučili 46 poznatih rasa mačaka i, između njih, odabrali najlepšu - to je norveška šumska mačka

Izabrana najlepša mačka na svetu: Prema "zlatnom preseku" tri rase su u vrhu, ali ovu krasi i lavlja hrabrost
profimedia-0634289819 - Copyright Profimedia

Međutim, sad su se i naučnici udružili da daju konačan odgovor na pitanje koja rasa ima najlepše proporcije, u poređenju sa takozvanim zlatnim presekom.

Pokazalo se da su u samom vrhu tri divne mačke: manks (manska mačka), ruska plava mačka i, najlepša - norveška šumska mačka.

 

 

Nasuprot njima, ruska peterburška sfinga, popularna peterbald mačka, kao ni persijske i himalajske mace uopšte nisu prošle ovaj test prema matematički proračunatim proporcijama.

Podsetimo, "zlatni presek" se primenjivao i u staroj Grčkoj, a možete ga proveriti i na svom licu. Za početak, treba izmeriti dužinu i širinu lica, a onda prvi broj podeliti sa drugim. Ako je rezultat 1,62, lice vam je savršeno. U svetu poznatih, najpribližniji rezultat ovom zlatnom standardu imaju Džordž Kluni, Bijonse i supermodel Bela Hadid.

Da se vratimo na mačke... Odmah posle tri prvoplasirane, kao izuzetno lepe su ocenjene i sibirska, regmafin i američka kovrdžava mačka. A norveška šumska, osim što je lepa, proslavila se i kao izuzetno hrabra rasa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike