Sezona je linjanja: Kako da olakšate vašem ljubimcu, ali i sebi

08.03.2021

10:50 >> 10:49

0

Svi psi se linjaju, a najviše oni sa oštrom dlakom

Sezona je linjanja: Kako da olakšate vašem ljubimcu, ali i sebi
Copyright Profimedia

Stiže proleće, a sa njim i linjanje naših ljubimaca. Iako za većinu vlasnika pasa važi uzrečica da dom bez dlaka nije dom, ipak, postoje dva perioda u godini kada ih je stvarno previše.

Šta je linjanje i kako ovaj period olakšati svom ljubimcu?

Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamenjuje novom. Svi štenci rađaju se s paperjastom, mekanom i kratkom dlakom. Tokom rasta postupno dobijaju dlaku koja je karakteristična za određenu pasminu.

Po pravilu psi se linjaju dva puta godišnje, u proleće i jesen, pri čemu dobijaju letnje ili zimsko krzno. Linjanje zavisi i od temperature okoline. Psi koji žive u kućama ili stanovima često se linjaju tokom cele godine jer su pod slabijim uticajem sezonskih promena. Na taj način održavaju količinu dlake potrebnu za uslove u kojima se nalaze.

Ne postoji rasa koja se uopšte ne linja, uz izuzetak golokožnih rasa. Kod nekih pasmina linjanje može biti manje izraženo, a to su uglavnom psi čija se dlaka održava redovnim šišanjem ili trimovanjem.

Instagram: @kayatheshepherd

Dobra četka zlata vredi

Linjanje je najviše izraženo kod pasa sa oštrom dlakom. I to se najviše se linjaju psi polarnih rasa, kao što su haski ili samojed, dok se kod drugih to lakše kontroliše. I nemački ovčari su poznati po priličnom linjanju, a sve to je u cilju oslobađanja viška dlake za topliji period ili dobijanja jače dlake za hladniji period godine.
Zato je za psa najvažnija četka, pre nego često kupanje. Kako kažu svi vlasnici pasa, dobra četka zlata vredi.

Nezavisno od toga da li se radi o periodu linjanja, psa je potrebno redovno, svakodnevno četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati lepša i sjajnija.

Kad za linjanje nije kriva sezona

Ipak, treba imati na umu da pojačano ispadanje dlake može biti i posledica nekih zdravstvenih poremećaja i bolesti.

U nekim slučajevima dolazi do pojačanog ispadanja dlake, promene kvalitete dlake, pojačanog češanja i promena na koži zbog različitih poremećaja zdravstvenog stanja. Uzrok mogu biti alergije, različite bakterijske ili gljivične infekcije, paraziti, nedovoljna ili nekvalitetna ishrana, deficit vitamina i minerala, metabolički poremećaji i slično.

Ako sumnjate na takvu mogućnost, najbolje je obaviti specijalistički dermatološki pegled kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i odredila adekvatna terapija.

Pročitajte još

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike