Nije uvek ljubav u pitanju: Zbog čega mačke grizu? (VIDEO)

25.04.2021

09:50 >> 07:54

0

Obratite pažnju na govor tela vašeg ljubimca

Nije uvek ljubav u pitanju: Zbog čega mačke grizu? (VIDEO)
Copyright Unsplash/Herman Delgado

Svi vlasnici i ljubitelji mačaka nekada su osetili tu grubu ljubav od svojih ljubimaca. Ipak, vrlo je važno razlikovati lagane mačje ugrize od agresivnih jer se radi o dva potpuno različita fenomena. Lagani mačji ugrizi ne bole i mačje zube tada jedva i osetite na svojoj koži. Ali ako vas mačka zagrize toliko jako da vam njeni zubi prodru kroz kožu, to znači da je verovatno preplašena, da brani svoju teritoriju ili da brani sebe.

-Ako mazite mačku, a ona prvo počne da vas liže, pa lagano grize, nema potrebe da brinete. Obično se radi o igri – objasnila je veterinarka Vailani Sung iz San Franciska za PetMD.

S njom se složila i dr Liz Stelov, koja je dodala da ako drugi znakovi agresije, poput šištanja, režanja i pokazivanja kandži, ne postoje, tada se verovatno samo radi o tzv. ljubavnom ugrizu.

-Govor mačjeg tela obično je prilično opušten, iako mačka može postati malo napeta neposredno pre ugriza – rekla je dr. Stelov.

Profimedia

-Ljubavni ugriz zapravo i nije najbolja reč. Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje zbog čega mačke to čine. Većina zaključaka izvodi se iz nagađanja, ali to uglavnom nije znak naklonosti, nego signal da je mačka gotova s ​​interakcijom, odnosno da joj se više ne mazi. Ako se maženje nastavi, mačka može da ugrize.

Stelov je dodala i da ponekad mačka slučajno ugrize, bez namere da vam nešto poruči ili naudi. Zbog toga je, kaže, vrlo važno da dobro poznajete govor tela vaše ljubimice.

-Nikada nemojte negativno da reagujete na ugriz jer mačka tada može da postane još agresivnija. U slučaju da vas jako ugrize, operite ranu i posetite lekara. Pripazite na znakove nelagode, poput ušiju pomaknutih u stranu ili trzajućeg repa, i prestanite da mazite mačku ako primetite da joj to ne odgovara – zaključili su veterinari.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike