Nepogrešivi detektor loših ljudi: Ako sumnjate u nečije dobre namere, upoznajte ga sa svojim psom

25.06.2024

12:02

0

Autor: V. I.

Otkrijte tajne neverovatnog instinkta svog kućnog ljubimca

Nepogrešivi detektor loših ljudi: Ako sumnjate u nečije dobre namere, upoznajte ga sa svojim psom
Copyright Profimedia

Da li ste ikada primetili kako vaš pas reaguje na određene ljude? Možda ste se pitali da li psi zaista mogu da prepoznaju loše osobe. Nauka i mnogobrojna iskustva vlasnika pasa sugerišu da ovi verni četvoronožni prijatelji imaju neverovatan instinkt za procenu ljudskog karaktera, pa čak i kad neko laže. U nastavku ćemo istražiti kako psi prepoznaju loše ljude i šta stručnjaci kažu o ovoj fascinantnoj temi.

Kako psi osećaju ljudsku energiju

Psi su izuzetno osetljivi na neverbalne znakove. Oni koriste svoj izvanredan njuh i sposobnost da čitaju govor tela kako bi doneli zaključke o ljudima. Na primer, psi mogu nanjušiti promene u mirisu koje su povezane sa hormonima stresa, kao što je kortizol. Ako neko zrači negativnom energijom ili je pod stresom, pas to može osetiti i reagovati na način koji pokazuje nepoverenje ili nelagodnost.

Profimedia
 

 

Psihološka procena

Psi su takođe sposobni da analiziraju ljudski govor tela i facijalne ekspresije. Prema studijama, psi mogu prepoznati razlike u tonovima glasa i izrazima lica, što im pomaže da shvate da li je neko prijateljski nastrojen ili potencijalno opasan. Na primer, osoba koja se ponaša agresivno ili sumnjičavo može izazvati negativnu reakciju kod psa.

Iskustvo i pamćenje

Psi uče iz iskustava i mogu zapamtiti ljude koji su im ranije izazvali strah ili nelagodnost. Ako je vaš pas imao loše iskustvo sa nekim u prošlosti, vrlo je verovatno da će biti oprezan ili neprijateljski nastrojen prema toj osobi u budućnosti. Ovo pamćenje može biti izuzetno dugotrajno i utiče na način na koji pas reaguje na tu osobu svaki put kad je vidi.

Naučna studija

Jedna studija objavljena u časopisu "Neuroscience and Biobehavioral Reviews" pokazala je da psi mogu prepoznati ljudsku nameru na osnovu njihovog ponašanja. Eksperiment je uključivao situacije u kojima su ljudi pokušavali da zavaraju pse, a rezultati su pokazali da psi mogu prepoznati kada ih neko obmanjuje, te su postajali sumnjičavi prema takvim osobama.

Pexels
 

 

Signali koje pas pokazuje

Kada pas prepozna nekoga kao lošu osobu, može pokazivati određene signale. To uključuje lajanje, reženje, skrivanje iza vlasnika, ili čak agresivno ponašanje. Ovi signali su način na koji pas izražava svoju nelagodnost i pokušava da upozori svog vlasnika na potencijalnu pretnju.

Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da psi mogu pročitati misli ili emocije ljudi, njihova sposobnost da procene ljude na osnovu mirisa, govora tela i prethodnih iskustava je izuzetna. Ako vaš pas pokazuje neobičnu nelagodnost prema nekome, možda vredi obratiti pažnju na njegov instinkt. Psi su naši verni prijatelji koji nas često štite na načine koje ne možemo ni da zamislimo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike