Ugriz ove rase jači je nego lavlji: Impresivan i nepobediv, ovaj pas važi za najmoćnijeg na svetu

18.06.2024

10:58

0

Autor: V. I.

Saznajte sve o kangalskom psu, moćnom čuvaru s izuzetnim zaštitničkim instinktom

Ugriz ove rase jači je nego lavlji: Impresivan i nepobediv, ovaj pas važi za najmoćnijeg na svetu
Copyright Profimedia

Kangalski pas, poznat i kao kangalski ovčar, jedna je od najstarijih i najmoćnijih rasa pasa na svetu. Ovaj pas potiče iz Turske i vekovima je korišćen za zaštitu stada od predatora kao što su vukovi, medvedi i šakali. Njegova izuzetna snaga, lojalnost i zaštitnički instinkt čine ga idealnim izborom za čuvanje i zaštitu.

Istorija i poreklo kangalskog psa

Kangalski pas potiče iz oblasti Kangal u provinciji Sivas, Turska. Njegova istorija seže hiljadama godina unazad, a smatra se da je ova rasa nastala ukrštanjem autohtonih turskih pasa sa moćnim psima nomadskih plemena. Kangalski pas je odigrao ključnu ulogu u zaštiti stada i imanja, i do danas se smatra nacionalnim blagom Turske.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by King kangal (@king_kangal41)

 

Karakteristike kangalskog psa

Izgled: Kangalski pas je veliki, snažan pas s mišićavim telom. Njihova dlaka je kratka do srednje dužine, obično svetlosive ili žućkaste boje sa crnom maskom na licu.

Visina i težina: Mužjaci kangalskog psa obično dostižu visinu od 76 do 81 cm, dok ženke rastu do 71 do 76 cm. Težina se kreće između 50 i 66 kg za mužjake i 41 do 54 kg za ženke.

Temperament: Ovi psi su poznati po svojoj hrabrosti, lojalnosti i zaštitničkom instinktu. Iako su vrlo pažljivi i sumnjičavi prema strancima, Kangalski psi su nežni i privrženi prema svojoj porodici.

Zdravlje: Kangalski psi su generalno zdrava rasa, ali kao i kod svih velikih pasa, mogu imati problema sa zglobovima i displazijom kukova. Redovni veterinarski pregledi i pravilna ishrana su ključni za očuvanje njihovog zdravlja.

Trening i socijalizacija: Rani trening i socijalizacija su esencijalni za kangalske pse. Zbog njihovog zaštitničkog instinkta, važno je da se pravilno socijalizuju sa ljudima i drugim životinjama od malih nogu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Malaklı TV (@malaklitvv)

 

Zanimljive činjenice o kangalskom psu

Najmoćniji ujed: Kangalski pas je poznat po tome što ima najjači ugriz među svim rasama pasa. Njegova snaga ugriza može da dostigne čak 743 PSI, što ga čini izuzetno efikasnim u borbi protiv predatora.

Nacionalni ponos: U Turskoj, kangalski pas uživa status nacionalnog simbola i često se prikazuje na poštanskim markama i drugim državnim obeležjima.

Lojalnost i zaštitnički instinkt: Ovi psi su neverovatno lojalni svojim vlasnicima i pokazuju snažan zaštitnički instinkt. To ih čini odličnim čuvarima kuće i imanja.

Prilagodljivost: Iako su poznati kao čuvari stada, kangalski psi se dobro prilagođavaju životu sa porodicama i mogu biti divni kućni ljubimci ako se pravilno socijalizuju i treniraju.

Kangalski pas je impresivna rasa koja kombinuje snagu, lojalnost i zaštitnički instinkt. Idealni su za zaštitu stada, ali mogu biti i divni kućni ljubimci ako se pravilno treniraju i socijalizuju. Njihova istorija, zanimljive karakteristike i jedinstveni temperament čine ih posebnim među rasama pasa. Ako tražite moćnog, ali nežnog čuvara, kangalski pas može biti pravi izbor za vas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike